Jak to bude letos s platbou daně z nemovitostí?

26.05.2023 | , Finance.cz
DANĚ


Podali jste v lednu daňové přiznání a letos budete prvně platit daň z nemovitostí? Do kdy zaslat peníze a budete na platbu nějak upozorněni?

Řada lidí loni pořídila nemovitost, na začátku roku podala daňové přiznání, a letos je tak prvně čeká platba daně z nemovitých věcí. Jakým způsobem můžete doručit peníze finančnímu úřadu a budete k platbě nějak vyzváni, nebo si vše budete muset hlídat sami?

V článku se dozvíte:

Do kdy zaplatit daň z nemovitostí?

Daň z nemovitých věcí je nutné zaplatit do 31. května 2023. Tento termín platí pro výši platby do 5000 Kč. Pokud by se jednalo o vyšší částku, je možné ji bez domluvy s finančním úřadem uhradit ve dvou splátkách s tím, že jednu polovinu zaplatíte právě do konce května a na uhrazení druhé budete mít čas do 30. listopadu 2023.

Povinnost daň hradit odpadá zcela v případě, kdy je vypočtená částka daně nižší než 30 korun.

Čtěte také: Zapomněli jste podat daňové přiznání k dani z nemovitosti či dani silniční? Jak to napravit?

Kam obdržím údaje pro platbu?

O pokynech k platbě budete včas informování příslušným finančním úřadem. Poplatníci tradičně dostávají složenky s názvem a číslem účtu, které v těchto dnech již obdrželi, nebo teprve obdrží do svých poštovních schránek. Nejzazším termínem, do kdy by měla složenka doputovat do schránky, je podle informací finanční správy 25. květen 2023. To se netýká těch, kteří jsou přihlášení k zasílání informace prostřednictvím e-mailu či platí daň prostřednictvím SIPO.

Majitelé datových schránek dostanou informace k úhradě daně z nemovitých věcí automaticky do svých datových schránek, což platí pro fyzické i právnické osoby. Zaslání složenky anebo informací na e-mail tedy v tomto případě nečekejte.

Platba daně z nemovitosti: údaje, složenka, do kdy

Zdroj: Depositphotos

 

Jak zaplatit daň z nemovitých věcí?

Daň z nemovitostí lze uhradit několika způsoby. Pokud vám dorazí složenka nebo údaje k platbě na e-mail či do datové schránky, nejsnazší je využít bankovní převod, který zjednodušuje uvedený QR kód.

Další možností je úhrada složenky na poště, případně lze daň uhradit také osobně na pokladně finančního úřadu. Pokud si však vyberete osobní platbu na FÚ, mějte na paměti, že daň z nemovitostí se vždy platí finančnímu úřadu, pod jehož obvod nemovitost spadá. Pokud máte více nemovitostí, a to v různých krajích, budete ji muset každému berňáku uhradit zvlášť, přestože složenky dojdou všechny v jedné obálce. Účet pro platbu vždy získáte z příslušné složenky.

Čtěte také: Jak si vyřídit výpis z katastru nemovitostí online?

Co dělat, když mi nedorazila složenka?

Pokud vám ještě nedorazila složenka ani informace do e-mailu či datové schránky a nevyužíváte SIPO, je pravděpodobné, že se tak stane v následujících dnech. Nestane-li se tak, obraťte se na příslušný finanční úřad, aby vám částku a číslo účtu sdělil telefonicky. Jako variabilní symbol využijete vaše rodné číslo, právnická osoba pak IČ.

Případně však ještě můžete k platbě využít náš seznam čísel účtů jednotlivých finančních úřadů působících v ČR. Vždy ale na úřad raději pár dní po provedení bankovního převodu zavolejte a ujistěte se, že je vše v pořádku.

Co se stane, když daň nezaplatím?

Není-li daň z nemovitých věcí uhrazena nejpozději 31. května 2023, koledujete si o dluh u FÚ. Pokud poplatník dostává údaje o platbě e-mailem, dorazí mu na určenou e-mailovou adresu vyrozumění o nedoplatku.

Dluh pak vzniká od čtvrtého dne po splatnosti, tedy od 4. června 2023, a je úročen roční sazbou 11,75 %. Úrok do 1000 korun za rok na jedné dani se nepředepisuje, tedy trest za pozdní úhradu nízkých částek při relativně krátkém zpoždění nehrozí. Co však při daňovém dluhu, pokud jej neplatíte, hrozí, je exekuce. Správce daně je totiž oprávněn exekuovat dlužnou částku z účtu vedeného u některé z bank v ČR.

Čtěte také: Včera byly doručeny poslední složenky k dani z nemovitostí. Co dělat, pokud nedorazí?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 11 krát