Jaké změny v daních pocítíte v daňovém přiznání už letos?

09.04.2024 | , Finance.cz
DANĚ


Letošní rok s sebou v oblasti daní z příjmů přináší řadu změn. Mezi hlavní můžeme zařadit zvýšení limitu pro odevzdání přiznání nebo vyšší školkovné. Co se ještě změnilo?

Termín pro odevzdání daňového přiznání v listinné podobě už uplynul, další dva termíny nás však ještě čekají. Většina lidí bude daně odevzdávat elektronicky do 2. května, ostatní poté do 1. července za předpokladu, že jim jej zpracovává daňový poradce.

Změny v oblasti daní, o kterých si povíme v dnešním článku, však budou platit bez ohledu na to, jakým způsobem se přiznání k dani z příjmů fyzických osob podává.

Zvýšení příjmového limitu pro povinnost podat daňové přiznání

S rokem 2023 se zvýšil limit, do kterého není nutné podávat přiznání k dani z příjmů fyzických osob, a to z původních 15 000 Kč na 50 000 Kč. Jedná se samozřejmě o roční hrubé příjmy, a to v součtu za celý rok. Pokud jsou do výše 50 000 Kč a nemáte daňovou ztrátu, nemusíte daňové přiznání vůbec podávat. Nová výše příjmu platí pro osoby samostatně výdělečně činné.

Pro ty, které jsou v zaměstnaneckém poměru, se však limit vedlejších příjmů zvyšuje také, a to z 6000 Kč na 20 000 Kč. Zmíněný limit se netýká jen zaměstnanců, kteří jsou zároveň OSVČ a podnikají v rámci činnosti vedlejší, ale i těch, kteří mají příjmy z pronájmu. Pokud veškeré vedlejší příjmy nepřesáhnou 20 000 Kč hrubého ročně, zaměstnanec nemusí podat daňové přiznání a ony příjmy danit a přiznávat a daňové povinnosti za něj vyřizovat může zaměstnavatel prostřednictvím ročního zúčtování daně.

Čtěte také: Jak se daní příjmy z pronájmu za rok 2023

Změny v daňovém přiznání, daních za rok 2023, 2024

Zdroj: Shutterstock

 

Vyšší sleva na dani za umístění dítěte v předškolním zařízení

Sleva za umístění dítěte v předškolním nebo obdobném zařízení, tzv. školkovné, se každý rok zvyšuje přesně tak, jak dochází k růstu minimální mzdy platné pro daný rok. V roce 2023 činila minimální mzda 17 300 Kč, což znamená, že tuto částku si lze v letošním přiznání odečíst od vypočtené daně z příjmů. Vždy však bude poplatník odečítat reálné výdaje za umístění dítěte ve školce, maximálně však do výše oněch 17 300 Kč.

Bohužel letos je to naposledy, co půjde školkovné v daních uplatnit. U příjmů od roku 2024 je tato sleva, která měla motivovat rodiče k návratu do práce, zrušena.

Stejně tak je u příjmů od roku 2024 zrušena sleva na studenta, kterou šlo uplatnit u zaměstnanců každý měsíc.

Čtěte také: Sleva na manželku se omezí. Které další daňové slevy a výjimky zcela skončí?

OSVČ (ne)musí podávat daňové přiznání elektronicky

Daňové přiznání musí být podáno předepsaným způsobem. OSVČ, kterým byla ze zákona zřízena datová schránka, jej proto musí odevzdat elektronicky. Pokud tak neučiní, finanční úřad jim může vyměřit pokutu ve výši 1000 Kč.

Tato pokuta však bude odpuštěna živnostníkům, kteří jsou starší 70 let a s finanční správou přes datovou schránku dosud nekomunikovali. Daňové přiznání elektronicky také nemusejí odevzdávat ti živnostníci, kteří neměli žádné příjmy ze samostatné činnosti.

Čtěte také: OSVČ musejí podat daňové přiznání za rok 2023 elektronicky. Čas mají do 2. května

Rozšíření osvobozeného příjmu

Od roku 2023 do zákona č. 1992/586 Sb., o daních z příjmů, přibyl do § 6 odst. 9. písmeno s), které nově stanovuje, že je od daně osvobozen příjem za výkon člena okrskové volební komise a člena zvláštní okrskové komise.

Prodloužení možnosti využít mimořádné odpisy

V zákoně o daních se změnila ještě další z mnoha věcí, a sice došlo k prodloužení lhůty pro možnost využít mimořádné odpisy. Mimořádné odpisy půjde využít u majetku pořízeného od 1. ledna 2020 až do 31. prosince 2023, a to během 12 měsíců u majetku spadajícího do 1. odpisové skupiny a během 24 měsíců u majetku, který patří do 2. odpisové skupiny.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 3 krát