Co týden dal? Již brzy zaplatíte na poště kartou

03.07.2015 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Platby platebními kartami VISA a Mastercard všech bank na poštách bude zajišťovat ČSOB. Vyhrála tendr, který Česká pošta na konci minulého roku vypsala. V současnosti poštovní přepážky přijímají jen karty ČSOB, která je bankovním partnerem pošty. Postupné zavádění přijímání těchto karet začne letos na podzim a bude pokračovat v několika vlnách od největších pošt po ty, na kterých je to z pohledu počtu transakcí ekonomicky opodstatněné. Více v pravidelném přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

Řecko by mohlo potřebovat dalších 50 miliard eur (1,4 bilionu Kč) a zřejmě i rozsáhlé odpisy dluhu, pokud jeho ekonomika poroste pomaleji, než se očekávalo, a pokud země nezavede hospodářské reformy. Upozorňuje na to Mezinárodní měnový fond (MMF). Řecký ministr financí Janis Varufakis prohlásil, že řecká vláda by mohla rezignovat, jestliže voliči v nedělním referendu schválí reformy, které věřitelé požadují výměnou za finanční pomoc.
Více informací

Světové ceny ropy výrazně zpevňují, jejich růst pozdě odpoledne dosahoval téměř dvou procent. Zpomalení růstu zaměstnanosti ve Spojených státech totiž podle analytiků signalizuje, že americká centrální banka (Fed) nebude spěchat se zvyšováním úrokových sazeb. Poptávku po ropě podpořilo rovněž očekávání růstu spotřeby benzinu během letním motoristické sezony ve Spojených státech.
Více informací

Americká ekonomika během června vytvořila asi 223.000 nových pracovních míst, což je o trochu méně, než čekali analytici. Míra nezaměstnanosti přitom klesla na sedmileté minimum 5,3 procenta z květnových 5,5 procenta. Vyplývá to ze zprávy tamního ministerstva práce.
Více informací

Ratingová agentura Moody\'s jako poslední ze tří hlavních ratingových agentur snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Řecka hlouběji do spekulativního pásma na známku Caa3 z Caa2. Agentura uvedla, že pravděpodobnost, že Řecko získá pomoc od svých věřitelů, se od předchozího hodnocení v dubnu snížila.
Více informací

Britská ekonomika rostla v posledních dvou čtvrtletích výrazně rychleji, než se původně odhadovalo, a v prvních třech měsících letošního roku její meziroční tempo dosáhlo 2,9 procenta. Ve svých zpřesněných údajích to oznámil britský statistický úřad. Statistici také zvýšili odhad růstu za celý loňský rok na tři procenta, což byl nejlepší výkon za osm let. Británie patří nyní k nejrychleji rostoucím ekonomikám vyspělého světa.
Více informací

Míra nezaměstnanosti v Evropské unii i v eurozóně v květnu zůstala proti předchozímu měsíci beze změny. V EU činila 9,6 procenta, zatímco v eurozóně dosahovala 11,1 procenta. Oznámil to statistický úřad Eurostat. Nezaměstnanost v EU tak zůstává nejpříznivější za téměř čtyři roky.
Více informací

Dva velké teroristické atentáty, při nichž letos v Tunisku zahynulo šest desítek cizinců, se do ekonomiky promítnou ztrátou 515 milionů dolarů (12,5 miliardy Kč). Jde asi o čtvrtinu příjmů, které má Tunisko z cestovního ruchu. Řekla to ministryně pro cestovní ruch Salma Lúmíová.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Třetina vzorků ze 24 párů potravin prodávaných pod stejnou značkou v Německu a v ČR měla podle testu provedeného Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze odlišné složení. Všechny výrobky se přitom prezentovaly stejně, takže spotřebitel by očekával stejný obsah, uvedl na setkání s novináři koordinátor projektu Jan Pivoňka.
Více informací

Platby platebními kartami VISA a Mastercard všech bank na poštách bude zajišťovat ČSOB. Vyhrála tendr, který Česká pošta na konci minulého roku vypsala. Pošta to oznámila v tiskové zprávě. V současnosti poštovní přepážky přijímají jen karty ČSOB, která je bankovním partnerem pošty.
Více informací

Pokles stavebních zakázek neustává. Za pět měsíců roku vypsala veřejná správa o čtvrtinu (24,9 procenta) méně tendrů. Firmy se tak mohou ucházet pouze o 1159 zakázek, vyplývá z analýzy společností CEEC Research, kterou má ČTK k dispozici. Zakázek ubývá už několik měsíců po sobě, hrozí proto zpomalení oživování celého sektoru.
Více informací

Příspěvek, který dostávají obce na výkon státní správy, bude od příštího roku valorizován o jedno procento, tedy zhruba o 100 milionů Kč ročně. Po jednání s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) to řekl předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl. O navýšení příjmů pro obce zatím k dohodě nedospěli. O systémových změnách v rozpočtovém určení daní bude podle Lukla a Babiše jednat expertní skupina.
Více informací

Česká obchodní inspekce (ČOI) nebude schopna s navrhovaným rozpočtem 63 milionů Kč na rok 2016 fungovat na současné bázi. Potřebuje alespoň 86 milionů Kč. Na tiskové konferenci to řekl ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Podle něho by bylo ideální, kdyby inspekce na příští rok disponovala alespoň 143 miliony korun.
Více informací

Zahraniční obchod České republiky skončil v květnu podle předběžných údajů v přebytku 17,3 miliardy korun. Stejně jako v dubnu přebytek meziročně vzrostl, a to o 4,7 miliardy. Oznámil to Český statistický úřad. K celkovému růstu podle statistiků pomohlo meziroční snížení deficitu bilance minerálních paliv a zvýšení přebytku bilance strojů a dopravních prostředků.
Více informací

Realitní investoři nakoupili v letošním prvním pololetí v Česku komerční nemovitosti za více než 1,22 miliardy eur (33,74 miliardy Kč). V meziročním srovnání to je takřka dvojnásobek, sdělila ČTK realitní poradenská společnost DTZ. Za celý rok by tak mohly změnit vlastníka nemovitosti až za rekordní tři miliardy eur (83 miliard korun).
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Roman Müller  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU