Výdaje na bydlení se mají příští rok na HDP podílet 0,75 procenta

27.10.1999 | ,
BYDLENÍ


Výdaje státního rozpočtu na bydlení by se v příštím roce měly na hrubém domácím produktu podílet 0,75 procenta. V letošním roce přitom výdaje na bydlení představovaly 14,688 miliardy korun, což je 0,79 procenta HDP. Rozpočet na příští rok, který sněmovna neschválila, počítal na bydlení s 14,776 miliardy korun. Na včerejší konferenci Hospodářské komory ČR o bydlení to uvedl ministr pro místní rozvoj Jaromír Císař.

Jak dodal, v neschváleném návrhu rozpočtu vláda počítala s 3,5 miliardy korun na výstavbu nájemních bytů a technické infrastruktury, na výstavbu domů s pečovatelskou službou mělo plynout 471 miliónů korun. Návratné výpomoci do fondu rozvoje obcí a programu modernizace bytového fondu měly činit 300 miliónů korun a opravy bytového fondu 420 miliónů korun. Na příspěvky na hypoteční úvěry mělo být 400 miliónů korun.

Na bezúročnou půjčku se počítalo jen pro ty, kdo si požádali letos v termínu a nedostalo se na ně, s částkou 60 miliónů korun. Dlouhodobý program na opravu nebytových domů měl rozdělit 350 milionů korun. Dotace, příspěvky a půjčky by činily 1,543 miliardy korun. Nemandatorní výdaje by tak činily 5,494 miliardy korun a mandatorní výdaje, tedy podpora stavebního spoření a sociální příspěvky vázané na bydlení, celkem 2,092 miliardy korun.

Ministerstvo pro místní rozvoj přitom deklarovalo, že by postupně chtělo dosáhnout výdajů na bydlení v objemu 1,5 procenta HDP, a to ze státního rozpočtu i mimorozpočtových zdrojů, jako je plánovaný fond rozvoje bydlení. Na úrovni 1,5 procenta HDP by měly být výdaje rozpočtu a fondu v roce 2007. Fond by měl být dotován částkou šesti miliard korun z Fondu národního majetku (z peněz z privatizace bank), ale i dalšími penězi ze státního rozpočtu, či podílem z výnosu daně z převodu nemovitostí.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: BYDLENÍ