O státním rozpočtu se rozhodne až po vrcholném jednání ODS

01.12.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Ani varování před prodlužováním rozpočtového provizória nepřimělo Poslaneckou sněmovnu k okamžitému projednávání přepracovaného návrhu státních financí

Ani varování před prodlužováním rozpočtového provizória nepřimělo Poslaneckou sněmovnu k okamžitému projednávání přepracovaného návrhu státních financí. Požadavek Miroslava Kalouska (KDU-ČSL), aby rozhodnutí, zda rozpočet projde do dalšího kola či bude kabinetu vrácen, padlo nikoliv příští týden, ale už dnes, sněmovna odmítla hlasy ČSSD a ODS.

Lidovci zdůrazňují, že každý den provizória navíc přinese negativní dopady a názory na rozpočet se již stejně nijak podstatně nemohou měnit. Podle ČSSD se ještě neuskutečnila závěrečná jednání s ODS, jejíž vstřícný postoj je k přijetí vládní představy o základních rozpočtových charakteristikách nezbytný. Poslanec ČSSD Michal Kraus se domnívá, že víkendový kongres ODS

by poslancům největší pravicové strany mohl stanovit pro rozpočtové diskuse určité mantinely, nevylučuje však ani zcela odmítavý postoj a následovné práce na třetí verzi. Větší úpravy rozpočtu pokládá za nemožné. Pokud by do návrhu měla být začleněna i ztráta Konsolidační banky, bylo by nezbytné do státních financí zahrnout rovněž Fond národního majetku. Jinak by se deficit přiblížil k částce 70 miliard korun.

Navzdory opačným dřívějším vyjádřením nakonec v ODS převážil názor o vhodnosti odkladu klíčového jednání o rozpočtu do doby po kongresu. Pro většinu jejich poslanců v čele s předsedou rozpočtového výboru sněmovny Vlastimilem Tlustým ale vládní návrh zůstává nepřijatelný.

Zdroj: HN z 1. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU