SR získá z privatizace čtyřicet miliard

01.12.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Asi čtyřicet miliard slovenských korun by měl v příštím roce činit čistý příjem z privatizace slovenských podniků

Asi čtyřicet miliard slovenských korun by měl v příštím roce činit čistý příjem z privatizace slovenských podniků. Tato suma zahrnuje také část plánovaných příjmů z prodeje slovenského podílu v Československé obchodní bance. V rozhovoru pro agenturu Reuters to včera uvedl místopředseda vlády pro ekonomiku Ivan Mikloš.

"Odhad na příští rok se pohybuje okolo 40 miliard (korun), z nichž se asi deset miliard vztahuje k případnému využití existující dohody (ohledně prodeje podílu v ČSOB)," řekl v této souvislosti Mikloš. Slovensko jedná o prodeji svého čtyřiadvacetiprocentního podílu v ČSOB belgickému finančnímu ústavu KBC, který v červnu od české vlády koupil v ČSOB majoritní podíl.

K p

rodeji slovenského podílu mělo podle původních představ dojít ještě v letošním roce, proces se však může posunout až do začátku roku příštího. Hodnota zmíněného podílu se odhaduje na zhruba šestnáct až osmnáct miliard slovenských korun, vláda v Bratislavě však bude muset ČSOB poskytnout půjčku deseti miliard Sk, aby banka mohla pokrýt diskutovaný slovenský dluh vůči tomuto finančnímu ústavu. Oprávněností pohledávky se však v současné době zabývá arbitráž ve Washingtonu, kde se řeší spory z investic.

Vláda

hodlá v příštím roce prodat podíly také v některých dalších bankách, kde je majoritním vlastníkem stát. Nedávno již vyhlásila soutěž na prodej jedenapadesáti procent akcií ve společnosti Slovenské telekomunikace.

Mikloš zároveň předpokládá, že se Slovensku podaří v letošním roce zlepšit výsledky bilance zahraničního obchodu i běžného účtu. "V oblasti deficitu zahraničního obchodu a běžného účtu se zdá, že pokračují pozitivní tendence potvrzené říjnovým vývojem," řekl Mikloš s tím, že hodnota deficitu by s

e mohla pohybovat na zhruba padesáti procentech loňské skutečnosti.

V říjnu Slovensko zaznamenalo na obchodním účtu deficit 1,57 miliardy korun, zatímco v září deficit činil 2,71 miliardy a loni v říjnu 10,83 miliardy Sk. Naopak v případě fiskálního deficitu se vládě zřejmě její záměr v letošním roce splnit nepodaří, protože původní předpoklady počítaly s tím, že deficit celkového veřejného sektoru nepřekročí tři procenta hrubého domácího produktu.

Zdroj: HN z 1. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU