Francie překonala stagnaci

01.12.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Největším tahounem ekonomiky je domácí poptávka

Největším tahounem ekonomiky je domácí poptávka

Nový francouzský ministr hospodářství a financí Christian Sutter se bude moci pochlubit úspěchy na ekonomickém poli, stagnace minulého období je již překonána.

Poslední ú

daje o francouzském hospodářském vývoji potvrzují, že letos má hrubý domácí produkt stoupnout o 2,7 procenta. Je to podstatně více než průměr Evropské unie, kde má HDP má v tomto roce vykázat růst 2,1 procenta.

Po stagnaci na počátku letošního roku se ekonomická aktivita ve Francii zrychlila především ve třetím čtvrtletí, hnacím motorem tu byla domácí poptávka a zvýšená investiční činnost, která ve sledovaném období vzrostla o celé jedno procento. Analytici zdůrazňují, že tento růst má být trvalého rázu,

Francie již překonala zpomalení minulého období, které bylo ovlivněno především vnějšími ukazateli, jako byla asijská krize, situace v Rusku a poté i důsledky ekonomických potíží v Latinské Americe.

Největším tahounem ekonomické aktivity ve Francii byla v minulém období domácí poptávka, k té se však stále výrazněji v současnosti přidává další faktor, kterým je průmyslová aktivita. Stále výrazněji se zvyšuje investiční činnost a v jejím důsledku roste výroba pracující především pro export. Zde Francie pocít

ila především příznivé důsledky poklesu eura vůči dolaru, k němuž dochází od počátku letošního roku.

A samozřejmě působí tu i příznivé konjunktura v odběratelských zemích, především v Německu, které je hlavním partnerem francouzského zahraničního obchodu. Ve třetím čtvrtletí se celkový vývoz zvýšil o 4,4 procenta, přičemž dovoz se zvýšil o necelou polovinu tohoto údaje (o 2,1 procenta).

Za těchto podmínek řada francouzských podniků neváhá s urychlením investiční činnosti, která byla koncem září proti stejnému období loňského roku vyšší o sedm procent. Přitom nutno zdůraznit, že prognostici ministerstva hospodářství předvídali pro rok 1999 stagnaci investiční činnosti. Tento vývoj se také příznivě promítl do zaměstnanosti, ve třetím čtvrtletí bylo vytvořeno

téměř devadesát tisíc nových pracovních příležitostí.

Domácí poptávka je na vysoké úrovni, ve třetím čtvrtletí se zvýšila o jedno procento. Zájem je především o nové automobily, mobilní telefony a přístroje pro informatiku. Další vzestup však brzdí nízké zásoby podniků, které ještě nezačaly doplňovat sklady. Nutno ovšem zdůraznit, že tento růst poptávky se nepředpokládal a že především výrobci automobilů nečekali tak silné oživení konjunktury.

Zdroj: HN z 1. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU