Akcie PVT získala Investiční banka

01.12.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Majority dosáhla v Podniku výpočetní techniky (PVT) skupina kolem Investiční a Poštovní banky

Majority dosáhla v Podniku výpočetní techniky (PVT) skupina kolem Investiční a Poštovní banky. Ta totiž koupila minulý týden majetkový podíl České pojišťovny a pokročila tak v posilování své pozice v PVT, který se stane součástí připravovaného holdingu. "Nevylučuji, že v souladu s tímto strategickým cílem koupíme další akcie této firmy," uvedla včera pro HN mluvčí IPB Barbora Tachecí.

Podle informací HN má Investiční a Poštovní banka zájem odkoupit PVT od Restitučního investičního fondu, jehož 20procentní podíl by měla šanci získat jako důsledek jeho otevření, kdy v rámci vyplácení podílníků bude muset dojít k odprodeji jeho majetkových účastí v řadě firem. Obdobný proces se časem rýsuje i u Privatizačního investičního fondu, který má v PVT 12,42procentní podíl akcií. Akviziční proces v Podniku výpočetní techniky nastartovala skupina kolem IPB zhruba před jedním a půl rokem. V současné době v něm samotná banka drží téměř 37procentní podíl, její dceřiná

společnost Domeana vlastní 18,62 procenta akcií. "Jsme dodavateli vývojových systémů a bankovních aplikací pro skupinu IPB, naším jednoznačným úkolem je integrace komunikačních systémů v rámci celého holdingu. Buď lze tento vztah řešit obchodní smlouvu, nebo na bázi vlastnictví," vysvětlil důvody zesilujícího majetkového propojení Jiří Fabián, ředitel PVT, který je zároveň členem představenstva Investiční a Poštovní banky. Od PVT například banka získala možnost nabídnout letos klientům jako jedna z prvních institucí na tuzemském trhu internetovou službu home banking.

Zdroj: HN z 1. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU