Cesta k úvěrům otevřena

05.08.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Cesta k úvěrům otevřena

Cesta k úvěrům otevřena

Tento týden vchází v platnost nový program podpory malého podnikání . Jeho prostřednictvím byse mal firmy měly za výhodných podmínek dostat k úvěrům .

V rámci souboru opatření zaměřených na podporu malého a středního podnikání vyhlásilo ministerstvo průmyslu a obchodu '( MPO) s platností od 2. Srpna 1999 program Malé půjčky , na jehož financování budou použity prostředky fondu PHARE . Původně se počítalo s tím , že PHARE uvolní na tento program 90 mil. Kč , projeví-l

i ale malé podniky opravdu velký zájem , s největší pravděpodobností bude k dispozici dvojnásobný objem prostředků .

" V uplynulých deseti letech bylo v České republice alokováno formou půjček malým a středním podnikům včetně rizikového kapitálu 1,3 mld. korun . " řekl tomu Stephen Collins , šéf investiční sekce PHARE na delegatuře Evropské unie v Praze . " Několik stovek milionů se nám již vrátilo zpět a my je můžeme znovu použít na tyto malé půjčky .

Realizátorem programu Malé půjčky je Agentura pro rozvoj podnikání ( ARP) , přičemž žádosti o půjčky se předkládají prostřednictvím sítě regionálních poradenských a informačních center a podnikatelských inovačních center , které v těchto dnech již rovněž mají k dispozici formulář

e na žádosti . Vzhledem k tomu ,že i zástupci MPO připouštějí , že vyplnění formuláře není právě jednoduchou záležitostí , pracovníci obou center jsou připraveni pomoci a poskytnout i další poradenské služby . Poté žádosti vyhodnotí , připraví doručení a předají ARP . Rozhodující slovo ve výběru podniků bude mít komise složená ze zástupců ARP,MPO, Hospodářské komory ČR , právník z Českomoravské záruční a rozvojové banky a úvěrového pracovníka Komerční banky .

Zdroj : EKONOM 31 /99

 

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU