Kalousek (KDU-ČSL): Diskuse o rozpočtu se nesmí omezit na schodek

05.08.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Diskuse o podobě státního rozpočtu by se podle místopředsedy KDU-ČSL Miroslava Kalouska neměla omezit jen na výši jeho deficitu. Výše schodku sice není zanedbatelná, ale nehraje hlavní roli, řekl dnes Kalousek novinářům.

"To, co je zásadní, jsou nezbytné systémové změny, bez kterých si nelze představit budoucí zdraví veřejných financí, a ptejme se, k jakému došlo kvalitativnímu posunu v sestavení rozpočtu na rok 2000 oproti rozpočtu na rok 1999," uvedl lidovecký místopředseda. Připustil, že loni vláda neměla dost času na provedení změn, dnes už však tento argument neplatí. Ministr financí Pavel Mertlík podepsal zadání rozpočtu na příští rok, podle kterého deficit státních financí dosáhne 39,8 miliardy korun. Mezi politiky a odborníky se však okamžitě objevily pochybnosti, zda se takřka čtyřicetimiliardový schodek podaří dodržet.

Lidovci jsou připraveni vyjednávat o podobě rozpočtu, ale trvají na systémových změnách: především na reformě penzijního systému, daňových sazeb a mandatorních (povinných) výdajů, které jsou dány zákony nebo jsou vázány například na vývoj inflace. "Obáváme se tedy, že bez ohledu na to, jaká bude konečná výše deficitu, po kvalitativní stránce v rámci vnitřní struktury rozpočtu nedojde k sebemenšímu zlepšení," řekl Kalousek.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU