Stanovy UNIS ČR

12.07.1999 | ,
Domovská stránka


Stanovy

Stanovy

UNIE INVESTIČNÍCH SPOLEČNOSTÍ

ČESKÉ REPUBLIKY

Hlava první: obecná ustanovení

Čl. 1

Unie investičních společností České republiky (dále jen ”Unie”) byla založena v souladu s ustanovením § 20f a násl. občanského zákoníku č. 40/1964 Sb., ve znění pozdějších předpisů, zejména zákona č. 509/1991 Sb., jako zájmové sdružení právnických osob. Unie byla založena na ustavující valné hromadě zakládajících členů dne 4. 6. 1996 a zaregistrována u Obvodního úřadu Městské části Praha 1 pod č. j. 76/96.

Čl. 2

Název, sídlo, postavení a působnost Unie

Plný název: Unie investičních společností České republiky

Zkrácený název: UNIS ČR

Sídlo: Praha 2, Gorazdova 10

Postavení: Unie je právnickou osobou, která je dobrovolným, neziskovým, samostatným, nezávislým, nevládním zájmovým sdružením právnických osob, jejichž podnikání je vymezeno zákonem č. 248/1992 Sb., o investičních společnostech a investičních fondech, ve znění pozdějších předpisů (dále jen ”Zákon”).

Působnost: Unie je založena na dobu neurčitou s působností v České republice.

Čl. 3

Cíle

Unie usiluje o rozvoj kapitálového trhu a kolektivního investování. S tímto cílem se podílí na tvorbě podmínek a pravidel, jež by měly napomoci prosazování principů poctivého obchodního styku a ochrany dobrých mravů. V souladu s obecně závaznými právními předpisy, Stanovami Unie, Etickým kodexem a Závaznými pokyny usměrňuje, reguluje a kontroluje aktivity svých členů.

Čl. 4

Předmět činnosti

Svých cílů dosahuje Unie zejména tím, že:

  1. aktivně přispívá k tvorbě těch obecně závazných právních předpisů, které se dotýkají podnikatelské aktivity jejích členů,
  2. vydává Závazné pokyny pro členy Unie a dohlíží na plnění povinností vyplývajících ze Stanov Unie, Etického kodexu a Závazných pokynů,
  3. usiluje o odborný růst členů Unie a širší veřejnosti v oblasti kolektivního investování a s tímto cílem pořádá odborné akce, podává informace ve sdělovacích prostředcích, vydává informační publikace a zajišťuje vydavatelskou a nakladatelskou činnost, vytváří internetové stránky v elektronické podobě,
  4. napomáhá vzájemné informovanosti o postupech a formách činnosti svých členů,
  5. zajišťuje styk a rozvíjení spolupráce se zahraničními organizacemi obdobného poslání a zaměření.

Hlava druhá: členství

Čl. 5

Vznik členství

(1) Členství v Unii je dobrovolné. Má formu řádného nebo přidruženého členství. S výjimkou hlasování na valné hromadě a možností zastoupení v předsednictvu jsou si tato členství rovnocenná. Každý člen má právo volby formy členství.

(2) Zvolenou formu členství oznámí člen formou písemného prohlášení zaslaného předsednictvu. Zvolená forma členství platí po celý kalendářní rok a v jeho průběhu ji nelze měnit s výjimkou dále uvedenou. Přidružený člen může po oznámení předsednictvu změnit formu přidruženého členství na členství řádné. Neoznámí-li člen Unii zvolenou formu členství ve lhůtě stanovené předsednictvem, má se za to, že platí forma členství zvolená v předchozím kalendářním roce.

(3) Formu členství rozlišuje výše členského příspěvku a od ní odvozený počet hlasů na valné hromadě. Výše členského příspěvku řádného a přidruženého člena je ve vzájemném poměru 5:1. V případě změny formy členství v průběhu roku se výše příspěvku řádného člena odvozuje alikvotně od doby trvání řádného členství zaokrouhleného na celé měsíce. Rozpočet Unie a jemu odpovídající výši členského příspěvku řádného a přidruženého člena projednává a schvaluje vždy valná hromada na příslušný kalendářní rok.

(4) Členem Unie může být investiční společnost založená v souladu se Zákonem. Členem Unie může být rovněž investiční fond, který vykonává svou podnikatelskou činnost vyplývající ze Zákona, aniž k tomu využívá služeb investiční společnosti

(5) Práva člena Unie vykonává člen statutárního orgánu nebo jiná osoba na základě zvláštního písemného zmocnění vystaveného tímto statutárním orgánem.

(6) O přijetí žadatele o členství (dále jen ”žadatel”) rozhoduje na základě písemné žádosti žadatele a doporučení předsednictva plenární zasedání. Žádost musí obsahovat podrobný popis dosavadní podnikatelské činnosti žadatele a jím dosažených výsledků. Žádost musí dále obsahovat zvolenou formu členství a prohlášení žadatele, že pokud bude přijat za člena Unie, bude dodržovat bez výhrad Stanovy Unie, její Etický kodex a Závazné pokyny. Žadatel je povinen před projednáním přihlášky předsednictvem splnit informační povinnost definovanou v Závazných pokynech.

(7) Předsednictvo je povinno zajistit prověření pravdivosti údajů uvedených v žádosti.

(8) Plenární zasedání při posuzování žádosti podle odstavce 6 přihlédne k doporučení či nedoporučení předsednictva a žádosti nevyhoví, pokud údaje uvedené v této žádosti neodpovídají skutečnosti, nebo též v případě, kdy přijetí žadatele nepovažuje z hlediska poslání a cílů Unie za účelné. Žadateli, jehož žádosti nebylo vyhověno, je toto rozhodnutí doručeno písemně. Žadatel je oprávněn dát novou žádost nejdříve po uplynutí jednoho roku ode dne rozhodnutí, kterým nebylo jeho žádosti vyhověno. Tuto lhůtu může plenární zasedání v odůvodněných případech zkrátit.

(9) Proti rozhodnutí plenárního zasedání podle odstavce 6 se může žadatel odvolat k valné hromadě, která v této otázce rozhodne s konečnou platností.

(10) Členství vzniká dnem rozhodnutí o přijetí, a to za podmínky, že nově přijatý člen Unie uhradí nejpozději do jednoho měsíce od tohoto dne:

  1. vstupní poplatek, jehož výši schvaluje na návrh předsednictva valná hromada,
  2. poměrnou část ročního členského příspěvku, která odpovídá tolika čtvrtinám ročního členského příspěvku, po kolik čtvrtletí je, resp. bude nový člen v daném kalendářním roce členem Unie, a to včetně čtvrtletí, v němž byl přijat.

Čl. 6

Pozastavení členství

(1) Na návrh Etického výboru může být členu Unie pozastaveno členství. Členství je pozastaveno rozhodnutím předsednictva, podléhá však dodatečnému schválení nejbližším plenárním zasedání. Důvodem pozastavení členství může být závažné porušení obecně závazných právních předpisů, Stanov Unie, Etického kodexu nebo Závazných pokynů. Po dobu pozastavení členství se nemůže člen Unie podílet na rozhodování Unie a jeho zástupci nemohou být voleni do orgánů Unie. Pokud je zástupce člena Unie, jemuž je pozastaveno členství, členem orgánů Unie, je jeho účast v těchto orgánech na dobu pozastavení členství rovněž pozastavena. Nadále však musí plnit veškeré povinnosti člena Unie. Pozastavení členství se vhodným způsobem zveřejní. Zavedení nucené správy se považuje za důvod k pozastavení členství.

(2) O ukončení pozastavení členství se rozhoduje obdobným způsobem jako o pozastavení členství. Pokud důvody vedoucí k rozhodnutí o pozastavení členství nepominou po dobu maximálně dvou měsíců, podá Etický výbor návrh na vyloučení člena Unie. To neplatí v případě pozastavení členství z důvodu zavedení nucené správy.

Čl. 7

Zánik členství

(1) Členství zaniká:

  1. písemným oznámením zaslaným předsednictvu, kterým člen Unie sděluje, že své členství ruší, a to ke dni doručení, pokud v oznámení není uveden pozdější den,
  2. zánikem člena Unie,
  3. vyloučením,

d) ztrátou oprávnění vykonávat podnikatelskou činnost podle Zákona.

(2) Důvodem k vyloučení podle odst. 1 písm. c) může být dlouhodobé anebo hrubé porušení obecně závazných právních předpisů, Stanov Unie, Etického kodexu nebo Závazných pokynů.

(3) O vyloučení podle odst. 1 písm. c) rozhoduje na základě návrhu Etického výboru a vyjádření předsednictva plenární zasedání. Proti takovému rozhodnutí plenárního zasedání se lze odvolat k valné hromadě. Odvolání nemá odkladný účinek. Vyloučený člen Unie má právo požádat o opětovný vstup do Unie po uplynutí jednoho roku ode dne, kdy bylo přijato rozhodnutí o jeho vyloučení. O jeho případném novém členství se rozhoduje stejně jako u každého jiného žadatele.

(4) Člen Unie, jehož členství zaniklo před zánikem Unie, nemá nárok na podíl na jejím majetku ani právo žádat jakékoli majetkové nebo finanční vypořádání.

Čl. 8

Práva člena Unie

(1) Nevyplývá-li ze Stanov Unie něco jiného, je právem člena Unie zejména:

  1. podílet se na veškeré činnosti Unie, zejména se účastnit všech plenárních zasedání a valných hromad a na těchto zasedáních hlasovat,
  2. být plně informován o činnosti a hospodaření Unie,
  3. podávat návrhy a připomínky k činnosti Unie a jejích orgánů,
  4. uvádět při své prezentaci, že je členem Unie,
  5. řádný člen má právo jmenovat svého zástupce do předsednictva.

(2) Pro potřeby hlasování na valné hromadě přísluší řádnému členu Unie pět hlasů, přidruženému členu Unie jeden hlas. Pro potřeby hlasování na plenárním zasedání přísluší řádnému i přidruženému členovi Unie jeden hlas.

Čl. 9

Povinnosti člena Unie

(1) Nevyplývá-li ze Stanov Unie něco jiného, je povinností člena Unie zejména:

  1. přispívat k naplňování cílů Unie,
  2. vystupovat vůči třetím osobám ve shodě s posláním a cíli Unie,
  3. informovat orgány Unie o své činnosti uskutečňované v souvislosti s členstvím a plnit další informační povinnosti,
  4. řídit se rozhodnutími orgánů Unie,
  5. platit včas a ve správné výši roční členské příspěvky,
  6. plnit další povinnosti vyplývající ze  Stanov Unie, Etického kodexu a Závazných pokynů.

(2) Svůj roční členský příspěvek je člen Unie povinen zaplatit v souladu s rozpisem splátkového kalendáře, který stanovila valná hromada současně s výší příspěvku, nebo který stanovilo předsednictvo, pokud tak valná hromada neučinila. Předsednictvo je však oprávněno stanovit přiměřenou zálohu na roční členský příspěvek v období před konáním valné hromady.

(3) Člen Unie se zavazuje, že do všech smluv s auditorem o auditu investiční společnosti i všech obhospodařovaných fondů zahrne povinnost auditora prověřit v rámci auditu, že člen Unie dodržuje předsednictvem určená ustanovení Závazných pokynů. Člen Unie je povinen předložit na žádost orgánů Unie zprávu auditora.

Hlava třetí: Orgány UNIE

Čl. 10

(1) Orgány Unie jsou valná hromada, plenární zasedání, předsednictvo, Etický výbor a revizoři účtů.

(2) Pro operativní zajištění své činnosti zřizuje Unie sekretariát, v jehož čele stojí tajemník.

(3) Plenární zasedání a v období mezi jeho zasedáními předsednictvo je oprávněno v případě potřeby zřizovat poradní orgány, jejichž usnesení jsou orgánům Unie předávána jako doporučení.

Čl. 11

Valná hromada

(1) Valná hromada je nejvyšším orgánem Unie, složeným ze všech členů Unie. Schází se podle potřeby, nejméně však jednou ročně.

(2) Valnou hromadu svolává vždy předsednictvo, a to písemnou pozvánkou doručovanou všem členům Unie. V případě, že o svolání valné hromady písemně požádá alespoň jedna pětina všech členů Unie, je předsednictvo povinno svolat valnou hromadu nejpozději do 14 dnů od doručení takové žádosti s tím, že valná hromada se musí konat nejpozději do pěti týdnů od doručení této žádosti.

(3) Výroční valná hromada za daný rok se koná nejpozději do konce prvního pololetí následujícího kalendářního roku a projedná přinejmenším:

  1. zprávu o činnosti a účetní závěrku za předchozí rok,
  2. návrh programu činnosti a rozpočtu na následující rok.

(4) Písemná pozvánka na valnou hromadu se odešle na adresu člena Unie zapsanou v centrální evidenci členů Unie vedené sekretariátem Unie. Tato pozvánka musí být členovi Unie zaslána nejpozději 14 dnů před termínem konání valné hromady a musí obsahovat program jednání. Program jednání uvedený v pozvánce na valnou hromadu lze doplňovat písemným oznámením doručeným členovi Unie nejpozději den před konáním valné hromady.

(5) Valné hromady se zúčastňuje i tajemník a jím určení pracovníci sekretariátu Unie. Na valnou hromadu mají přístup hosté, pouze pokud byli k účasti písemně pozváni předsednictvem. Valnou hromadu řídí předseda nebo místopředseda předsednictva, pokud valn

á hromada nerozhodne jinak.

(6) Valná hromada :

  1. schvaluje Stanovy Unie včetně jejich změn,
  2. rozhoduje o náplni, hlavních úkolech a zásadních otázkách činnosti Unie,
  3. volí a odvolává členy Etického výboru a revizory účtů,
  4. projednává a schvaluje návrhy předsednictva na výši vstupního poplatku a ročních členských příspěvků ve vazbě na rozpočet Unie pro kalendářní rok,
  5. rozhoduje o členských otázkách, tj. o odvolání žadatelů proti rozhodnutí plenárního zasedání podle čl. 5 odst. 9 a o odvolání vyloučených členů proti rozhodnutí plenárního zasedání podle čl. 7 odst 3,
  6. schvaluje rozpočet, zprávu o činnosti, Etický kodex a další dokumenty, pokud nespadají do působnosti jiných orgánů dle Stanov Unie,
  7. rozhoduje o zrušení Unie,
  8. rozhoduje o dalších otázkách, které si vyhradí.

(7) Valná hromada volí zapisovatele, dva ověřovatele zápisu a osoby pověřené sčítáním hlasů.

(8) Valná hromada je schopna se usnášet, jsou-li na ní přítomni členové Unie, jejichž hlasy tvoří nejméně polovinu všech hlasů ke dni konání va

lné hromady.

(9) Není-li valná hromada schopna se usnášet, je předsednictvo povinno nejpozději do 14 dnů svolat náhradní valnou hromadu se stejným programem s tím, že valná hromada se musí konat nejpozději do tří týdnů od původní valné hromady. Lhůta podle odstavce 4 nemusí být v tomto případě dodržena. Náhradní valná hromada je schopna se usnášet bez ohledu na počet hlasů přítomných členů Unie.

(10) K přijetí rozhodnutí o:

  1. změně Stanov Unie a Etického kodexu podle odst. 6 písm. a) a f) je nutná dvoutřetinová většina hlasů členů Unie přítomných na valné hromadě, avšak nadpoloviční většina hlasů všech členů Unie,
  2. zrušení Unie podle odst. 6 písm. g) je nutná dvoutřetinová většina hlasů všech členů Unie.

(11) K přijetí jiných rozhodnutí než rozhodnutí podle odstavce 10 postačuje nadpoloviční většina hlasů členů Unie přítomných na valné hromadě.

(12) Na valné hromadě se hlasuje veřejně pomocí hlasovacích lístků. Valná hromada může dvoutřetinovou většinou hlasů přítomných členů Unie rozhodnout, že se hlasování o konkrétní otázce má provést tajně.

(13) O jednání a usnesení valné hromady vyhotoví předsednictvo nejpozději do 14 dnů ode dne jejího konání zápis, který podepisuje předseda nebo místopředseda předsednictva, zapisovatel a dva ověřovatelé. Tento zápis předsednictvo bez zbytečného odkladu předá všem členům Unie.

Čl. 12

Plenární zasedání

(1) Plenární zasedání je orgánem Unie složeným ze všech členů Unie. Schází se podle potřeby, zpravidla jednou za tři měsíce.

(2) Plenární zasedání svolává předsednictvo písemnou pozvánkou, doručenou vhodnou formou nejméně 7 dnů před plenárním zasedáním.

(3) Pro účast na plenárním zasedání se přiměřeně použije ustanovení o účasti na valné hromadě.

(4) Plenární zasedání řeší zásadní záležitosti Unie, které nejsou vyhrazeny valné hromadě. Je oprávněno schvalovat Závazné pokyny.

(5) Člen Unie má na plenárním zasedání jeden hlas.

(6) Ke schválení projednávaných záležitostí postačuje souhlas nadpoloviční většiny přítomných.

(7) Na plenárním zasedání se hlasuje veřejně pomocí hlasovacích lístků. Plenární zasedání může dvoutřetinovou většinou hlasů přítomných členů Unie rozhodnout, že hlasování o konkrétní otázce se má provést tajně.

Čl. 13

Předsednictvo

(1) Předsednictvo je statutárním orgánem Unie, který ji zastupuje navenek, jedná jejím jménem a v době mezi zasedáními valné hromady a plenárními zasedáními řídí veškerou činnost Unie.

(2) Předsednictvo je složeno ze zástupců řádných členů Unie.

(3) Řádný člen Unie má právo jmenovat a odvolávat svého zástupce do předsednictva a to z osob vykonávajících funkci člena představenstva, dozorčí rady nebo funkci prokuristy řádného člena Unie. Funkce v předsednictvu je nezastupitelná.

(4) Řádný člen Unie jmenuje a odvolává svého zástupce písemným oznámením doručeným do sídla Unie.

(5) Členství zástupce člena Unie v předsednictvu zaniká, přestane-li člen předsednictva splňovat podmínky podle odstavce 3. Toto členství zaniká též v případě, že se člen předsednictva své funkce vzdá.

(6) Předsednictvo volí ze svého středu předsedu a dva místopředsedy.

(7) Členové předsednictva mohou být zároveň předsedy odborných komisí.

(8) Předsednictvo se schází dle potřeby, zpravidla jednou za měsíc.

(9) Každý člen předsednictva má jeden hlas. Předsednictvo je schopno se usnášet, pokud počet jeho členů neklesl pod polovinu a je-li hlasování přítomna nadpoloviční většina jeho členů. Při hlasování rozhoduje prostá většina přítomných, v případě rovnosti hlasů rozhoduje hlas předsedy. K přijetí rozhodnutí o pozastavení členství je nutná dvoutřetinová většina hlasů všech členů předsednictva.

(10) V nutných případech, které nestrpí odkladu, může předseda, místopředseda nebo tajemník zajistit, aby rozhodnutí předsednictva bylo učiněno metodou per rollam. Rozhodnutí je v tomto případě platné pouze v případě, že s touto metodou vyjádřili písemně (faxem) souhlas všichni členové předsednictva. Rozhodnutí učiněné per rollam se zahrnuje do zápisu z nejbližší zasedání předsednictva.

(11) Předsednictvo svolává valnou hromadu a plenární zasedání a připravuje program jejich jednání. Předsednictvo je odpovědné za sestavení roční účetní závěrky a navrhuje valné hromadě její schválení. Dále navrhuje valné hromadě rozpočet na příští rok, výši členské příspěvku a vstupního poplatku. S rozpočtovými prostředky hospodaří v souladu se schváleným rozpočtem. Připravuje návrhy Závazných pokynů.

(12) Při sestavování programu jednání valné hromady je předsednictvo povinno respektovat písemné návrhy členů Unie a zařadit do programu jednání všechny návrhy, které obdrželo nejpozději 20 dnů před termínem konání valné hromady.

(13) Předsednictvo jmenuje tajemníka a uzavírá s ním pracovní smlouvu a její dodatky.

(14) Předsednictvo projednává návrhy Etického výboru a rozhoduje o přijetí následujících opatření:

  1. výtka členovi Unie zveřejněná ve Zpravodaji,
  2. pozastavení členství,
  3. podnět Komisi pro cenné papíry, příp. Radě pro reklamu ČR k prošetření věci.

(15) Člen Unie má právo požádat o projednání oprávněnosti výtky na nejbližším plenárním zasedání.

(16) Předsednictvo se vyjadřuje k návrhu Etického výboru na vyloučení, o němž rozhoduje plenární zasedání podle čl. 7 odst. 3.

Čl. 14

Etický výbor

(1) Etický výbor je orgánem Unie, který:

  1. sleduje dodržování Etického kodexu a prošetřuje podněty týkající se porušování Stanov Unie, Etického kodexu a Závazných pokynů,
  2. pečuje o rozvoj Etického kodexu a v tomto směru předkládá návrhy na jeho změny a doplňky předsednictvu.

(2) Etický výbor má 11 členů, z toho nejméně 7 internistů.

  1. Etický výbor je volen valnou hromadou na dva roky, jeho funkční období však neskončí dříve, než je valnou hromadou zvolen nový Etický výbor.
  2. Kandidáty na členy Etického výboru navrhují členové Unie. O každém kandidátovi se hlasuje zvlášť, pokud valná hromada nerozhodne jinak.

(5) Do Etického výboru může být volena, kooptována a v Etickém výboru může působit:

  1. jako internista pouze osoba, která je zaměstnancem člena Unie nebo je členem představenstva nebo dozorčí rady člena Unie nebo jím obhospodařovaných investičních fondů,
  2. jako externista pouze osoba, jejíž profesní a jiné aktivity jsou nezávislé na podnikatelských zájmech členů Unie.

(6) Členství v Etickém výboru je neslučitelné s členstvím v předsednictvu Unie.

(7) Členství v Etickém výboru zaniká, přestane-li člen v průběhu funkčního období splňovat podmínky podle odstavců 5 a 6. Toto členství zaniká též v případě, že se člen Etického výboru své funkce vzdá.

(8) Etický výbor, jehož počet členů se snížil, avšak nikoli více než o tři členy, má právo do příštího zasedání valné hromady kooptovat nového člena Etického výboru. Celkový počet takto kooptovaných členů nemůže být v uvedeném období vyšší než tři, přičemž musí být splněny podmínky v odstavci 2.

(9) Pokud se počet členů Etického výboru snížil více než o tři členy, je předsednictvo povinno svolat valnou hromadu v nejbližším možném termínu.

(10) Etický výbor ze svého středu volí předsedu a dva místopředsedy.

(11) Každý člen Etického výboru má jeden hlas. Etický výbor rozhoduje podle odstavce 15 nadpoloviční většinou všech internistů ve smyslu odstavce 5 písmene a, v ostatních případech nadpoloviční většinou přítomných členů.

(12) Etický výbor se schází dle potřeby, nejméně však jednou za dva měsíce. V nutných případech, které nestrpí odkladu, může předseda nebo místopředseda Etického výboru zajistit, aby rozhodnutí Etického výboru bylo učiněno metodou per rollam. Rozhodnutí je v tomto případě platné pouze v případě, že s touto metodou vyjádřili souhlas všichni členové Etického výboru. Rozhodnutí učiněné per rollam se zahrnuje do zápisu z nejbližšího zasedání Etického výboru.

(13) Etický výbor je oprávněn v rámci svého předmětu činnosti se zabývat jakýmikoliv podněty dle vlastního uvážení a podávat vlastní doporučení předsednictvu.

(14) Etický výbor je oprávněn vyžádat si od člena Unie za účelem prošetření podnětu potřebné doplňující informace a člen Unie je povinen vyžádané informace poskytnout s výjimkou informací tvořících předmět obchodního tajemství.

(15) Po prošetření podnětu Etický výbor:

  1. písemně oznámí, že nedošlo k porušení Stanov Unie, Etického kodexu ani Závazných pokynů,
  2. projedná zjištěné porušení s  členem Unie a doporučí přijmout opatření k nápravě,
  3. při závažném porušení předloží předsednictvu odpovídající návrh opatření.

(16) Etický výbor o své činnosti a projednávaných případech informuje odpovídajícím způsobem předsednictvo, plenární zasedání, popř. valnou hromadu.

(17) Etický výbor může podle odst. 15 písm. c) navrhnout:

  1. výtku členovi Unie zveřejněnou ve Zpravodaji,
  2. pozastavení členství,
  3. vyloučení,
  4. podnět Komisi pro cenné papíry, příp. Radě pro reklamu ČR k prošetření věci.

(18) O průběhu jednání a informacích, o nichž se člen Etického výboru dozvěděl při své činnosti, je povinen zachovávat mlčenlivost.

Čl. 15

Revizoři účtů

(1) Revizor účtů je orgánem Unie, který je nezávislý na předsednictvu a jehož cílem je dohlížet na její hospodaření.

(2) O výsledcích kontroly hospodaření podávají revizoři účtů zprávu valné hromadě nejméně jednou ročně.

(3) Valná hromada volí 2 revizory účtů.

(4) Revizor účtů je volen na jeden rok, jeho funkční období však neskončí dříve, než je zvolen nový revizor účtů.

Čl. 16

Tajemník, manažer pro komunikaci a sekretariát Unie

(1) Tajemník, manažer pro komunikaci

a pracovníci sekretariátu Unie jsou zaměstnanci Unie.

(2) Tajemník:

  1. Tajemník řídí a koordinuje činnost sekretariátu Unie a manažera pro komunikaci, vůči pracovníkům sekretariátu a vůči manažerovi pro komunikaci vykonává jménem Unie funkci zaměstnavatele.
  2. zúčastňuje se jednání valné hromady a plenárního zasedání,
  3. řídí činnost sekretariátu Unie, vůči jehož pracovníkům vykonává jménem Unie funkci zaměstnavatele,
  4. vyřizuje běžné záležitosti Unie; v ostatních záležitostech jedná jménem Unie pouze na základě zvláštního zmocnění,
  5. organizačně zabezpečuje realizaci rozhodnutí valné hromady, plenárních zasedání a předsednictva,
  6. zabezpečuje vztah Unie ke státním orgánům a organizacím, které mají v oblasti domácího a zahraničního finančního trhu obdobné postavení jako Unie,
  7. připravuje jednání předsednictva, plenárních zasedání a valných hromad,
  8. zajišťuje koordinaci prací mezi orgá
  9. ny Unie, komisemi a pracovními skupinami,

  10. je-li nebezpečí z prodlení, může činit opatření ve věcech vyhrazených jiným orgánům po předchozím projednání s předsedou či minimálně dvěma členy předsednictva s výjimkou rozhodnutí, která jsou v působnosti valné hromady a plenárního zasedání a rozhodnutí o pozastavení členství.

(3) Manažer pro komunikaci:

  1. vypracovává dlouhodobou strategii komunikace Unie, kterou implementuje sám nebo ve spolupráci s externími dodavateli, k tomu využívá rozpočet Unie na public relations a za toto odpovídá předsednictvu Unie,
  2. zúčastňuje se zasedání předsednictva, komisí a pracovních skupin; na těchto jednáních má poradní hlas,
  3. zúčastňuje se jednání valné hromady a plenárního zasedání.

Čl. 17

Pracovní skupiny

V případě potřeby může plenární zasedání a v období mezi jeho zasedáními předsednictvo zřídit pracovní skupiny. Náplň, rozsah a délku činnosti, jakož i počet členů pracovních skupin určuje plenární zasedání, popřípadě předsednictvo.

Čl. 18

Komise

(1) Plenární zasedání nebo předsednictvo zřizují stálé a nebo dočasné komise ze zaměstnanců členů Unie pro jednotlivé úseky odborné problematiky.

(2) Komise se skládá z předsedy, případně místopředsedy, a členů. Personální složení komise schvaluje předsednictvo. Komise může mít tajemníka, jímž je zpravidla pracovník sekretariátu Unie, který zabezpečuje vztah mezi komisí a sekretariátem Unie a administrativní podporu činnosti komise.

(3) Komise pracují podle Pravidel pro činnosti komisí schválených předsednictvem nebo plenárním zasedáním.

hlava čtvrtá: společná a závěrečná ustanovení

Čl. 19

Zastupování Unie

(1) Unii zastupuje předsednictvo. Ve vztazích k jiným subjektům za předsednictvo jednají a podepisují společně:

  1. samostatně předseda nebo místopředseda předsednictva
  2. společně dva členové předsednictva.

(2) Nerozhodne-li předsednictvo jinak, musí všichni funkcionáři a zaměstnanci Unie zachovávat mlčenlivost o služebních a obchodních věcech Unie, o nichž se dozvěděli při výkonu své funkce či práce. Dále jsou povinni zachovávat mlčenlivost o všech záležitostech členů Unie, pokud prezentace či zveřejnění těchto záležitostí nevyplývá ze Stanov Unie, z Etického kodexu nebo ze Závazných pokynů.

Čl. 20

Majetkové poměry Unie

(1) Unie hospodaří na základě rozpočtu schváleného valnou hromadou.

(2) K zabezpečení své činnosti získává Unie hmotné a finanční prostředky především ve formě vstupních poplatků, příspěvků členů Unie, výnosů z případné podnikatelské činnosti, dotací nebo darů.

(3) Příjmy Unie jsou v zásadě určeny ke krytí vlastních nákladů její činnosti, tj. nákladů souvisejících se vzdělávacími, propagačními a dalšími činnostmi naplňujícími cíle Unie, zaměstnáváním tajemníka a zaměstnanců Unie, pronájmem místností a jejich vybavením.

(4) Není-li stanoveno jinak, jsou náklady dané osoby spojené s její účastí na akcích Unie hrazeny tím členem Unie, jehož daná osoba zastupuje.

Čl. 21

Zrušení a zánik Unie

(1) Unie může být zrušena:

  1. zánikem členství nebo vystoupením všech členů Unie,

  • rozhodnutím valné hromady,
  • rozhodnutím věcně příslušného orgánu.
  • (2) Dnem zániku Unie je datum jejího výmazu z příslušného rejstříku.

    (3) Před zánikem Unie se vyžaduje likvidace, jestliže jmění Unie nepřechází na právního nástupce. Nerozhodne-li valná hromada při zrušení Unie jinak, bude po uhrazení všech jejích závazků naloženo s jejím majetkem tak, že veškerý hmotný a nehmotný majetek bude přednostně prodán členům Unie, popřípadě, neprojeví-li o něj členové Unie zájem, jiným zájemcům. Zůstatek finančních prostředků bude rozdělen v poměru členských příspěvků uhrazených

    v posledním kalendářním roce.

    Čl. 22

    Závazné pokyny

    (1) Závazné pokyny představují soubor pravidel, která se členové Unie dobrovolně zavázali dodržovat. Plnění požadavků vyplývajících ze Závazných pokynů je pro členy Unie povinné.

    (2) Závazné pokyny rozesílá sekretariát Unie písemně všem členům Unie nejpozději do 10 dnů od data konání plenárního zasedání, na kterém byly Závazné pokyny schváleny.

    (3) Znění platných Závazných pokynů sekretariát Unie vhodným způsobem zveřejňuje (Zpravodaj, WWW stránky Unie na Internetu) a na požádání rozesílá dalším zájemcům (např. auditorům). Sekretariát Unie archivuje všechna znění Závazných pokynů.

    (4) Každé znění Závazných pokynů obsahuje:

    1. datum, odkdy je verze Závazných pokynů platná; tímto datem pozbývá platnosti předchozí verze Závazných pokynů (platnost),
    2. datum, které stanovuje, odkdy jsou členové Unie povinni splňovat ustanovení Závazných pokynů (účinnost).

    Čl. 23

    Účinnost Stanov Unie

    (1) Stanovy Unie, případně jejich změny, nabývají účinnosti dnem jejich schválení valnou hromadou, pokud tato valná hromada nestanoví jinak.

    (2) Přílohou Stanov Unie je Etický kodex.

     

    V Praze dne 11. května 1999

    Autor článku

     

    Články ze sekce: Domovská stránka