Vrzal: Ztráta ŽSÚD činí přibližně 100 miliónů korun

01.12.1999 | ,
Domovská stránka


Za špatné hospodaření Živnostenského Spořitelního a Úvěrního Družstva (ŽSÚD) je odpovědný jeho management, který navíc není schopný sám vzniklou situaci vyřešit. Ztráta v hospodaření kampeličky činí přibližně 100 miliónů Kč. Na dnešní tiskové konferenci k uvalení nucené správy na ŽSÚD to řekl ředitel Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami (ÚDDZ) Ivo Vrzal.

"Přibližně 400 miliónů Kč svěřených prostředků je v dceřiných společnostech ŽSÚD a asi stejnou částku tvoří poskytnuté úvěry," dodal Vrzal s tím, že jde o rámcový odhad, přičemž připravit účetní závěrku ověřenou auditem je úkolem nuceného správce.

ÚDDZ uvalil v úterý večer na ŽSÚD nucenou správu kvůli přetrvávající nedostatečné pohotové rezervě volných peněz k okamžité výplatě vkladů. ŽSÚD eviduje více než 10.000 členů s vklady ve výši téměř jedné miliardy korun. Podle objemu vkladů se řadí na 4. místo mezi tuzemskými družstevními záložnami.

ŽSÚD uzavřelo dočasně všechny pobočky 9. listopadu. Důvodem bylo zhoršení situace v oblasti peněžního družstevnictví a z toho plynoucí tlak na výběry vkladů. Úřad záložně zmrazil činnost původně na 14 dní, ale 23. listopadu prodloužil zákaz činnosti do 30. listopadu.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka