Pojišťovny zákon o pojišťovnictví s menšími výhradami vítají

10.06.1999 | ,
Domovská stránka


Pojišťovny vítají zákon o pojišťovnictví, který ve středu schválila vláda. Zákon totiž podle jejich vyjádření vystihuje potřeby pojistného trhu a přibližuje jej legislativě Evropské unie. Výhrady mají pouze k ustanovení o rozdělení pojišťoven na životní a neživotní do deseti let.
Viceprezident České asociace pojišťoven (ČAP) a generální ředitel České pojišťovny Ladislav Bartoníček uvedl, že tento požadavek by přinesl ohromné administrativní náklady. "Souhlasíme s tím, aby bylo odděleno účetnictví životního a neživotního pojištění, avšak dalo by se to provést i jinými způsoby," řekl ČTK tiskový mluvčí České kooperativy Martin Diviš.
Podle generálního tajemníka ČAP Jaroslava Mesršmída navíc průzkumy v zemích Evropské unie nedospěly k tomu, že by pojišťovny pouze životní či neživotní byly finančně zdravější než univerzální pojišťovny.
Pojišťovny si pochvalují například zvýšení pravomocí státního dozoru, který by se měl po současné orientaci na všeobecné pojistné podmínky pojišťoven po přijetí zákona zaměřovat především na ekonomické záležitosti, finanční stabilitu a bezpečnost pojišťovacích ústavů, zejména z hlediska umístění rezerv a kapitálového vybavení.
Souhlas vyvolalo též zavedení institutu nucené správy či možnosti nastolení ozdravného programu v pojišťovnách, které mají finanční problémy.
Zákon nově člení povinně vytvářené technické rezervy, vytváří nová pravidla o jejich ukládání a umožňuje investice do zahraničí. Pojišťovny schvalují ustanovení, jež zvyšují bezpečnost umístění technických rezerv. Menší nespokojenost panuje jen s omezením investování do některých zahraničních instrumentů.
Zákon by se měl dostat do sněmovny koncem června, přičemž do dalších čtení by měl jít po prázdninách.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka