Akcionáři IS Evbak podali kvůli nucené správě žalobu na KCP

17.06.1999 | ,
Domovská stránka


Akcionáři Investiční společnosti Evbak se rozhodli podat k vrchnímu soudu žalobu na rozhodnutí Komise pro cenné papíry, která v květnu loňského roku zavedla ve společnosti nucenou správu a poté zamítla rozklad, jež byl proti ní podán. ČTK o tom informoval Jiří Janoušek ze sdružení akcionářů IS Evbak.
Nucenou správu IS Evbak provázejí podle jejích akcionářů od počátku chyby nucených správců a protiprávní kroky KCP. Tisková mluvčí Komise Šárka Samková ČTK upozornila, že za veřejnými stížnostmi stojí bývalé představenstvo firmy, které je odpovědné za současný stav majetku IS Evbak.
Nucení správci podle akcionářů IS Evbak významně poškozovali i podílníky fondů, takže se připravuje i žaloba o náhradu škody. Její výše se bude u podílových fondů pohybovat kolem 170 miliónů Kč a škody na majetku investiční společnosti přesáhnou dalších 100 miliónů korun, dodal Janoušek.
Samková uvedla, že hlavním důvodem zavedení nucené správy bylo, že IS Evbak nespravovala majetek fondů s náležitou péčí. Z majetku fondů byly například prodány cenné papíry s tím, že platby za ně byly odloženy na několik měsíců či dokonce let. Většina pohledávek byla přitom za právnickými osobami, které byly s IS Evbak majetkově nebo personálně propojené, podotkla.
Podle Janouška dostal například nucený správce původně zdravý fond ESO do situace, kdy měl záporné obchodní jmění. "Pokles, k němuž došlo po zavedení nucené správy, byl pouze výsledkem reálného ocenění aktiv, z velké části tvořených pohledávkami. Tato struktura majetku však byla vytvořena ještě před zavedením nucené správy," uvedla mluvčí KCP.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka