HN: Stát se chystá převzít stovky miliard dluhů

23.06.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Vláda hodlá soustředit dosud skryté státní dluhy do jedné instituce a převzít jejich financování. Zdroje na úhradu těchto dluhů, jejichž výše se podle odhadů z konce loňského roku odhaduje na 226 miliard korun, navrhuje Ministerstvo financí (MF) získat emisí státních dluhopisů s předem stanoveným harmonogramem. S odvoláním na materiál MF, který by měla ještě tento měsíc projednat vláda, o tom informují dnešní Hospodářské noviny (HN).
Princip spočívá v tom, že Konsolidační banka (KoB) odkoupí od ČNB společnost Česká finanční a od MF Česká inkasní, které se tak stanou jejími dceřinými společnostmi. Po převzetí ztrátových aktiv by se podle materiálů MF dostala KoB do vysoké ztráty a bez pomoci státu by jí hrozilo odebrání licence.
Jak dále informují HN, započtením skrytých závazků včetně bilance ČNB se zvýší podíl státního dluhu na HDP na více než 20 procent. Po soustředění těchto skrytých dluhů by měla probíhat jejich efektivnější správa včetně odprodeje zahraničním investorům. Neprodané pohledávky se posléze stanou nákladem státního rozpočtu. Podle HN se přeložení konkrétního harmonogramu předpokládá v průběhu následujících tří měsíců.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU