Česká pojišťovna získala rating od agentury Duff & Phelps

23.06.1999 | ,
Domovská stránka


Ratingová agentura Duff & Phelps Credit Rating Co. (DCR) přidělila České pojišťovně ratingové hodnocení. Pojišťovna získala mezinárodní CPA rating A- v zahraniční měně a mezinárodní úvěrový rating emitenta BBB v domácí i zahraniční měně. Na dnešní tiskové konferenci o tom informoval generální ředitel pojišťovny Ladislav Bartoníček.
Rating CPA odráží schopnost pojišťovny vypořádat se s nároky pojištěnců, které vyplývají z pojistných smluv. Úvěrový rating reflektuje schopnost splácet případné dluhové závazky v plné výši a včas. V obou případech považuje DCR výhled za stabilní.
Bartoníček upozornil, že v případě ratingu CPA získala pojišťovna nejvyšší možnou známku, jakou mohla dostat, protože její rating je shodný s hodnocením ČR. Dluhový rating BBB je o jeden až tři stupně lepší, než mají jiné velké české finanční instituce, dodal.
DCR dále přidělila České pojišťovně CPA rating A v domácí měně, přičemž závazky ČR v domácí měně hodnotí stupněm AA-. Ředitel D&P CZ Jiří Korb uvedl, že mezi silné stránky ČP patří dominantní postavení na českém trhu, historie pojišťovny a její praxe, prokázané schopnosti managementu při zlomové situaci a dostačující rezervní fondy. Potenciálním negativním faktorem je přirozený klesající podíl na trhu, jehož posledním článkem bude demonopolizace povinného ručení. Nicméně ani to nebude mít na postavení pojišťovny podstatný vliv, podotkl.
Česká pojišťovna je největší pojišťovnou na českém trhu s tržním podílem 59 procent. Stát v ní stále drží prostřednictvím Fondu národního majetku přes 30 procent akcií. Největším nestátním akcionářem byla v polovině června Investiční a Poštovní banka s 23,5 procenta a skupina PPF s 21,8 procenta akcií.
Česká kancelář D&P CZ je součástí globální sítě DCR. Ta je čtvrtou největší světovou ratingovou agenturou. Její specializací je pojišťovnictví, kde se řadí mezi tři nejvýznamnější ratingové agentury na světě.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka