Tošovský: To nejhorší už máme za sebou

24.06.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Tuzemské hospodářství se ještě letos dočká lepších časů. A netvrdí to už jen premiér Zeman, k jeho optimismu se včera přidal i guvernér České národní banky Josef Tošovský. Obrat ve vývoji české ekonomiky nastal podle Tošovského již v prvním čtvrtletí letošního roku. Ekonomika sice ještě půjde ve druhém čtvrtletí dolů zhruba o jedno procento, ale tendence obratu je evidentní, řekl guvernér na zasedání rozpočtového výboru.
Podle Tošovského by měl hrubý domácí produkt v druhé polovině roku už růst nebo aspoň stagnovat. Podobný vývoj prognózuje také bývalý místopředseda statistického úřadu Ivan Šujan: Hrubý domácí produkt bude ve čtvrtém čtvrtletí kladný. Příznivý vliv na ekonomiku bude mít podle Šujana zmírněný propad průmyslové a stavební výroby, květnový růst českého vývozu, pokles kursu koruny a lepší hospodářská situace v Německu.
Také ministr financí Ivo Svoboda tvrdí, že se ekonomika viditelně zotavuje. O něco skeptičtější jsou nezávislí ekonomové. Ti připomínají, že čísla sice růst budou, skutečný stav ekonomiky ale bude o něco horší. Letošní vývoj totiž statistici porovnávají s mimořádně nepříznivými loňskými výsledky. Po celý minulý rok klesal. Obrat bude skutečně za námi, až přestane pokles investic, míní Martin Čihák z Komerční banky.

Zdroj: Lidové noviny 24.6.1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU