Záložny chtějí přísnější pravidla

24.06.1999 | ,
Domovská stránka


Představitelé družstevních záložen sami usilují o to, aby právní normy pro jejich činnost byly přísnější než dosud. Spolu se skupinou poslanců proto připravili novelu zákona o spořitelních a úvěrních družstvech, která byla v uplynulých dnech podána do Poslanecké sněmovny.
"Vzhledem k tomu, že zájem o peněžní družstevnictví stále roste, je nutné upravit poskytované služby a tomu je zapotřebí přizpůsobit i systém dohledu a kontroly," řekl Právu místopředseda představenstva České asociace záložen a generální ředitel Družstevní stavební záložny Praha David Šuman. Podle posledních údajů svěřilo své úspory kampeličkám již asi sto tisíc lidí, kteří si zde uložili kolem deseti miliard korun. Úřad pro dohled nad družstevními záložnami registruje osmdesát šest záložen.
"To už je veliká ekonomická síla a my nechceme, aby se v peněžním družstevnictví usadili podvodníci. Rovněž se snažíme zabránit tomu, aby nějaká záložna kvůli špatnému hospodaření zkrachovala, podobně jako se to stávalo u menších českých bank. Proto chceme mechanismy, které budou celý tento trh chránit a budou fungovat podobně jako v bankovním sektoru," řekl Šuman.
V novele zákona se zvyšují pravomoci Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami. Dále se zavádí licencování, přičemž udělení licence dohlížecím úřadem je podmínkou pro zápis do obchodního rejstříku. Novela by dále měla zvýšit, a to od ledna 2001, pojištění vkladů na stejnou úroveň jako u bank. Budou tedy pojištěny do výše 90 procent ze 444 tisíc korun. Zvýší také základní jmění.
"Jde hlavně o to, aby úřad pro dohled, spadající pod Ministerstvo financí, měl dostatek informací, podle nichž by mohl buď špatně zakládanou záložnu předem odmítnout, nebo včas zjistit, která záložna nevhodně nakládá s penězi svých členů, a mohl zjednat účinnou nápravu," prohlásil dále Šuman.

Zdroj: Právo 23.6.1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka