Výsledky hospodaření fondů IKS KB v 21. týdnu

25.06.1999 | ,
Domovská stránka


Komentář - 21.týden

Komentář - 21.týden

 

Domácí akciový trh zažil v uplynulém týdnu hektické obchodování a s výjimkou pondělního zaváhání vykazovat po zbytek týdne strmý růst. Důvodem byly nákupy akcií zahraničními investory a spekulace o budoucí privatizaci bank a energetického sektoru. Index PX50 zakončil týden nad hranici 500 bodů (503,0) a v týdnu posílil o 9,1 %. Rostly kurzy všech hlavních akcií a týden ukončily na letošních maximech. Rozdílný vývoj zaznamenaly dluhopisy. Ceny dluhopisů v týdenním srovnání oslabily v reakci na březnové číslo maloobchodních tržeb (nárůst 10 % meziročně), prudké oslabovaní slovenské koruny a s tím spojené oslabování české měny. Rovněž vnější vlivy, především úvahy o zvýšení sazeb v USA, tlačily ceny dluhopisů směrem dolů. Slabé oživení na konci týdne přineslo až příznivé číslo dubnového zahraničního obchodu spolu s rozhodnutím ČNB o snížení povinných minimálních rezerv bank. Koruna po týdnech klidu v závěru minulého týdne oslabila především pod vlivem problému na Slovensku. Kurz se dostál na svém vrcholu přes hranici 37,9 Kč za euro. Závěr týdne pak koruna zakončila kolem úrovně 37,82 Kč za euro. Pro peněžní trh byl 21.týden klidným týdnem. Nepřišla žádná zpráva, která by způsobila výkyv sazeb jakýmkoliv směrem. Sazby do jednoho roku se pohybují v pásmu 6,75 až 7,00 % p.a.

 

Komentář k fondům:

IKS Peněžní trh - fond dosáhl v týdnu standardní výkonnosti odpovídající současné úrovni sazeb peněžního trhu. Nárůst kurzu z 1,241 Kč na 1,242 Kč za PL znamená zhonocení 4,7 % p.a. za poslední týden. Mírně negativně se projevil dopad poklesu cen některých dluhopisů s delší splatností. Vliv je však minimální, neboť jejich zastoupení v portfoliu je malé (4,4 % portfolia) a v očekávaní poklesu cen byly pozice těchto titulů (ČEZ5, Konsolidační banka) snižovány již v uplynulých týdnech.

IKS Dluhopisový - pokles cen dluhopisů se na výkonnosti fondu projevil zastavením růstu, tj 1,167 Kč za PL. K poklesu kurzu nedošlo, neboť podíly dluhopisů s největší citlivostí na výkyvy trhu byly v očekávaní poklesu cen z portfolia vyprodány (ČEZ5) již v předchozím období. Současné portflio fondu je tvořeno dluhopisy ze 30 %, zbytek tvoří pokladniční poukázky.

IKS Eurobon

dový - Kurz PL fondu zůstal pro další týden nezměněn, tj 1,039 Kč za PL, neboť oslabení koruny proti hlavním měnám přišlo až v samém závěru týdne a vzhledem k termínu oceňování se na kurzu PL ještě neprojevilo. V portfoliu nedošlo k žádný výraznějším změnám, pouze byla v závěru týdne mírně snížena pozice v cizí měně (o 7 %) po významnějším oslabení Kč.

IKS Balancovaný - Hodnota podílového listu vzrostla na 1,263 Kč tj. výnos 16,57% p.a. za 1 týden. Nárůst byl způsoben převážně akciovými tituly drženými v portfoliu fondu (IPS, Tabáku), které díky optimistické náladě panující na českém akciovém trhu vzrostly. Krátkodobě byly do porfolia zařazeny akcie telekomunikačních společností. Nadále v portfoliu fondu převažují aktiva s fixním výnosem ve výši 83% celkový

ch aktiv fondu.

Zdroj: Komer

ční banka, a.s.

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka