Vláda bude jednat o registračních pokladnách

28.06.1999 | ,
DANĚ


Vláda bude dnes jednat o návrhu věcného záměru zákona o zavedení povinnosti vést evidenci plateb přijatých v hotovosti na registračních pokladnách. Zavedení sítě registračních pokladen je součástí celkové daňové reformy a mělo by bránit daňovým únikům u daně z přidané hodnoty.
Účinnost zavedení registračních pokladen zpochybňují jak ekonomové, tak podnikatelé. Podle Sdružení podnikatelů ČR bude mít za následek snížení příjmů veřejných rozpočtů. Zatímco státní rozpočet by podle odhadů získal 1,1 až 3,5 miliardy korun, místní rozpočty by povinným zavedením pokladen ztratily dvě až 4,4 miliardy korun, tvrdí podnikatelé.
Pozitivem registračních pokladen je lepší kontrola prodeje a efektivnější výběr daní. Naopak negativem je nákladnost pokladen pro samotné prodejce, uvádějí analytici.
Vláda dále mimo jiné projedná poslanecký návrh na změnu a doplnění zákona o spořitelních a úvěrních družstvech a o daních z příjmů. Vláda se také seznámí s výroční zprávou Pozemkového fondu ČR za rok 1998 a s odhadem výše investičních nákladů na výstavbu zásobníků ropných produktů na území ČR.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: DANĚ