Poslanci chtějí novelizovat zákon o družstevních záložnách

28.06.1999 | ,
Domovská stránka


Posílit dohled nad družstevními záložnami, zavést povinné licencování těchto subjektů a upravit pojištění vkladů na stejnou úroveň jako u bank je cílem poslanecké novely zákona o spořitelních a úvěrních družstvech, tedy o takzvaných kampeličkách. Novelu, kterou se bude na nadcházející červencové schůzi zabývat sněmovna, předložili poslanci napříč politickým spektrem.
Novela by v případě přijetí měla záložnám umožnit poskytovat služby, tedy hlavně úvěry, i vybraným právnickým osobám, ovšem vždy s povolením Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami. Předkladatelé navrhují účinnost zákona od 1. ledna 2000.
V současné době existuje v ČR téměř 100 spořitelních a úvěrních družstev, která sdružují více než 90.000 členů a spravují vklady přes 8,5 miliardy korun. Jde přitom o velmi rozdílné subjekty od malých družstev s počtem členů do jedné stovky až po družstevní záložny s celostátní působností a sítí poboček, která sdružují tisíce osob.
Systém kampeliček fungoval v zemi do roku 1953, kdy byl zlikvidován zákonem o organizaci peněžnictví. Nový zákon o spořitelních a úvěrních družstvech nabyl účinnosti 1. ledna 1996. Otevřel tak cestu k obohacení peněžního trhu o formu velmi rozšířenou v předúnorové Československé republice.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka