Vláda uložila Svobodovi připravit novelu zákona o kampeličkách

29.06.1999 | ,
Domovská stránka


Vláda uložila ministru financí ve spolupráci s guvernérem České národní banky do konce roku zpracovat rozbor současného stavu všech kampeliček a družstevních záložen ve vazbě na požadavky EU. Na základě tohoto rozboru mají do 30. června 2000 připravit novelu zákona o spořitelních a úvěrních družstvech tak, aby se další existence těchto institucí dostala do souladu s evropským právem. Na dnešní tiskové konferenci to řekl předseda legislativní rady vlády Pavel Rychetský.
Evropská unie nezná podle Rychetského dva druhy podnikání v bankovnictví a požaduje, aby do vstupu ČR do EU byla spořitelní a úvěrní družstva podřízena stejnému režimu jako banky.
"Je krajně nepravděpodobné, že by ČR měla šanci tyto instituce po vstupu do EU mít," řekl Rychetský s tím, že jediná výjimka byla v tomto ohledu povolena Irsku.
"Po dobu, kdy budou tyto kampeličky existovat je ale potřeba nad nimi zpřísnit dohled," zdůraznil Rychetský. Proto vláda zaujala kladné stanovisko k poslaneckému návrhu novely tohoto zákona.
Kladné stanovisko je však podle Rychetského podmíněné, poslanecký návrh například předpokládá, že stát by měl být povinen v případě nedostatku zdrojů poskytnout kampeličkám "návratnou finanční výpomoc", s čímž vláda nesouhlasí, řekl Rychetský. Dodal, že některé záložny poskytují vkladatelům až osmnáctiprocentní úvěr, což je podezřelé.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka