Stát nechce nést riziko za kampeličky

29.06.1999 | ,
Domovská stránka


Informace tajných služeb o družstevních záložnách jsou alarmující, říká Rychetský

Fungování kampeliček podle současných pravidel je neslučitelné s podmínkami Evropské unie. Budou-li chtít kampeličky existovat, musí se podle vlády zásadně změnit.

Družstevní záložny, známé pod názvem kampeličky, se budou muset podřídit pravidlům, která platí pro banky. V opačném případě pro ně není na tuzemském trhu místo. Vyplynulo to ze včerejšího vyjádření vicepremiéra Pavla Rychetského poté, co vláda s vážnými výhradami podpořila poslaneckou novelu zákona o kampeličkách. Místopředseda vlády zdůraznil, že kabinet odmítl požadavek, aby fond, z něhož jsou v případě potřeby vypláceny vklady kampeliček, měl možnost čerpat půjčky od státu. Podle Rychetského novela představuje pouze nouzové řešení, kterémá odstranit některé vážné nedostatky současného zákona.

Šéf Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami Petr Procházka HN sdělil, že novela by měla zavést licencování kampeliček i se zpětnou platností a umožnit kontrolu jejich dceřiných společností. Právě možnost zakládat dceřiné společnosti, které nepodléhají kontrole, považují ekonomové i policejní experti za největší riziko pro sektor kampeliček.

Policie ČR ve své zprávě pro Bankovní asociaci upozorňuje, že řada kampeliček funguje systémem "letadla", tedy že režijní náklady kampeličky hradí z nově získávaných vkladů. Z celkových zhruba 10 miliard korun vkladů považuje policie za prohospodařenou či obtížně návratnou více než polovinu.

Informace policie označil prezident České asociace záložen Richard Mandelík za provokaci, k níž se nemá smysl vyjadřovat. "Policie nemá oprávnění k takovým spekulacím," uvedl.

Rychetský pro HN uvedl, že vláda měla k dispozici informace tajných služeb monitorující tuto oblast a označil je za "alarmující".

Zdroj: Hospodářské noviny 29.6.1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka