Spotřební daň od 1. července zvýší ceny cigaret až o šest procent

30.06.1999 | ,
DANĚ


Po započtení nové spotřební daně od 1. července letošního roku vzrostou maloobchodní ceny cigaret v ČR v rozmezí zhruba od čtyř do šesti procent. Uvádí se to v odhadu akciové společnosti Tabák, který pro ČTK uvedl její tiskový mluvčí Michal Kačena. Podle jeho slov nemá společnost vliv na konečnou cenu cigaret na pultech, nicméně rozeslala svým odběratelům seznam doporučených maloobchodních cen.

Dosavadní spotřební daň z cigaret je 64 haléřů na cigaretu délky do 70 mm a 74 haléřů na cigaretu nad 70 mm. Nově se spotřební daň zvyšuje na 67, respektive 79 haléřů na cigaretu. Na krabičku cigaret bude tedy spotřební daň u cigaret s délkou do 70 mm činit 13,40 Kč a u cigaret s délkou nad 70 mm 15,80 Kč. U cigaret značky Petra tak bude například téměř 60 procent doporučené maloobchodní ceny odvedeno do státní pokladny v podobě DPH a spotřební daně.

Podle seznamu doporučených maloobchodních cen Tabáku přijde krabička cigaret Petra od července na 37 Kč, Sparty budou stát 39 Kč, červená krabička cigaret Marlboro 47 Kč a Startky bez filtru bude možné koupit za 29,50 Kč.

Poslanecká sněmovna schválila novelu daňového zákona, který stanovuje sazbu spotřební daně, 25. května letošního roku, Senát tuto novelu potvrdil 17. června a o týden později ji podepsal prezident Václav Havel.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: DANĚ