David: Pokles marže sníží příjmy lékáren, ale nezruinuje je

30.06.1999 | ,
POJIŠTĚNÍ


Tříprocentní pokles obchodní přirážky na léky sníží příjmy lékáren o deset procent, ale podle ministra zdravotnictví Ivana Davida je nezruinuje. Vyrovnají se s ním i menší lékárny, protože těchto deset procent u nich bude z menšího zisku. Ministr tak dnes reagoval na varování Grémia majitelů lékáren, že tento krok ohrozí existenci až poloviny lékáren, zejména menších.

"Bez ohledu na pokles obchodní přirážky počet lékáren trvale roste," řekl dnes ministr novinářům a připomněl, že v roce 1997, kdy bylo v ČR podle statistiky Ústavu zdravotnických informací 1490 lékáren, byla přirážka snížena rovněž o tři procenta, lékáren však neubylo a v roce následujícím jich bylo 1564.

Lékárníci argumentují tím, že nárůst počtu lékáren se zpomaluje: v roce 1996 jich oproti roku 1995 přibylo 106, v roce 1997 už jen 90 a v roce 1998 opět méně - 74. Podle nich při snížení obchodní přirážky o tři procenta budou zlikvidovány lékárny s obratem do 1,5 miliónu korun měsíčně.

Podle Zuzany Eklové z odboru zdravotního pojištění a regulace léčiv ministerstva zdravotnictví není známo, že by nějaká lékárna v ČR zkrachovala, tvrzení majitelů lékáren o existenčním ohrožení lze proto považovat za ryze účelové a nátlakové, uvedla. Lékárníci konkrétní čísla nemají, tvrdí ale, že desítky lékáren stojí před krachem a jejich majitelé je prodávají.

"Nastolený trend směřující k zprůhlednění činnosti lékáren a způsobu prodeje léků, a řada regulačních opatření ke snížení výdajů za léky z prostředků veřejného zdravotního pojištění zákonitě povede k nižším ziskům lékáren, distributorů i výrobců, což je samozřejmě v rozporu s jejich zájmy," uvedla Eklová.

Na protest proti snížení obchodní přirážky, které iniciovala Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), ji začali tento týden lékárníci a distributoři penalizovat za pozdní platby, na výzvu Ligy na obranu soukromých zdravotnických zařízení se k nim přidávají i privátní lékaři a podnikatelé ve zdravotnictví.

Celkový dluh zdravotního pojištění přesahuje deset miliard, z toho dluh za léky činí 3,3 miliardy, z nich podle lékárníků 80 procent dluží VZP. Prokuristka VZP Jiřina Musílková to popřela s tím, že dluhy VZP po lhůtě splatnosti na konci května činily 713 miliónů korun.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ