ČAZ: Novela zákona o kampeličkách je přechodné řešení

02.07.1999 | ,
Domovská stránka


Novela zákona o spořitelních a úvěrových družstvech, kterou vláda podpořila na svém pondělním zasedání, vnese do systému peněžního družstevnictví stabilitu a zvýší jeho bezpečnost. ČTK to včera sdělil předseda představenstva České asociace záložen Petr Bezruč s tím, že tuto novelu chápe asociace jako přechodné řešení.

V dohledné době však musí podle Bezruče vzniknout zcela nový zákon, který uvede celé odvětví do souladu se zvyklostmi Evropské unie. "Jelikož přijetí zákona je věcí dlouhodobou, snažíme se formou novely prosadit alespoň dílčí řešení nejožehavějších problémů," dodal.

Nejnovější zvěsti o tom, že vklady klientů v záložnách jsou ohroženy a většina družstevních spořitelen hradí své náklady z nových vkladů a nikoliv zisku, považují představitelé záložen za nesmysl. Převážnou část vkladů totiž spravují největší záložny, jejichž hospodaření prochází přísnými audity, podotkl Bezruč. V ČR nyní působí téměř sto spořitelních a úvěrových družstev, která sdružují více než 90.000 členů a spravují vklady téměř deset miliard korun.

Vláda uložila ministru financí ve spolupráci s guvernérem České národní banky do konce roku zpracovat rozbor současného stavu všech kampeliček a družstevních záložen ve vazbě na požadavky EU. Na základě tohoto rozboru má být do 30. června 2000 připravena novela zákona o spořitelních a úvěrních družstvech tak, aby se další existence těchto institucí dostala do souladu s evropským právem.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka