Valné hromady České a Moravskoslezské kooperativy schválily fúzi

02.07.1999 | ,
Domovská stránka


Valné hromady druhé a šesté největší pojišťovny na tuzemském trhu České kooperativy a Moravskoslezské kooperativy schválily fúzi obou společností. ČTK o tom dnes informoval generální ředitel nově vznikající pojišťovny Vladimír Mráz. Tržní podíl Kooperativy se po fúzi bude pohybovat kolem 13 procent, přičemž v plánu je dosažení více než dvacetiprocentního podílu, dodal.

Valná hromada rozhodla též o navýšení základního jmění sloučené kooperativy na 850 miliónů korun. Společnost předpokládá, že do konce roku navýší kapitál na jednu miliardu Kč.

Spojení obou pojišťoven bude právně dokončeno výmazem Moravskoslezské kooperativy a následným zápisem Kooperativy do obchodní rejstříku. Očekává se, že všechny právní úkony budou ukončeny v září tohoto roku.

"Sloučením dosáhneme vyšší efektivnosti a produktivity a připravíme se na vysoce konkurenční trh po vstupu ČR do Evropské unie," uvedl Mráz. Kooperativa bude mít 170 obchodních míst, což bude podle Mráze výraznou výhodou při získávání klientů na povinně-smluvní pojištění odpovědnosti za provoz motorového vozidla.

Za prvních pět měsíců letošního roku předepsaly obě Kooperativy pojistné 3,13 miliardy Kč, když plán pro celý rok činí 7,72 miliardy korun. Loni dosáhla Česká kooperativa předepsaného pojistného 5,12 miliardy Kč, Moravskoslezská kooperativa 2,03 miliardy korun. Oba ústavy evidují dohromady přes 470.000 pojistných smluv.

Valné hromady obou pojišťoven rozhodly nevyplatit dividendy ze zisku za rok 1998, který představoval v součtu 212,6 miliónu korun.

Hlavním akcionářem obou Kooperativ je největší rakouská pojišťovna Wiener Städtische Allgemeine Versicherung.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka