Tuzemskému trhu mobilních telefonů hrozí diktát cen

08.07.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Šance na získání třetího operátora se nabízí firmám, které již delší dobu působí na domácím trhu mobilních telefonů. To je to poslední, co by si trh mohl přát, varují experti.

Telekomunikační firmy, které chtějí podnikat v Česku, se těší na 12. červenec. V tento den totiž budou zveřejněny podmínky výběrového řízení na licenci pro třetího provozovatele sítě mobilních telefonů v pásmu 1800 MHz. Původně vše nasvědčovalo tomu, že třetí síť (vedle nynějších sítí EuroTel a Paegas v pásmu 900 MHz) získá společnost, která doposud neměla s mobilními telefony v Česku nic společného.

Zřejmě to ale bude jinak: Spekuluje se o tom, že do tendru budou moci jít i firmy, které mají ve současných operátorech podíl menší než 25 %. Například firmy Media One nebo Bell Atlantic (které mají v EuroTelu po 24,5 %) si mohou mnout ruce. Otevírá se jim možnost posílit svůj vliv na českém telekomunikačním trhu. Dobrá zpráva je to zřejmě i pro společnost TeleDenmark, jež je prostřednictvím Českých radiokomunikací přítomna v RadioMobilu. Ten provozuje síť Paegas. Radiokomunikace drží v RadioMobilu 51 % a 20,7 % akcií Českých radiokomunikací zase patří TeleDenmark.

Změna podmínek analytiky rozčílila Informaci o tom, že by některé společnosti, které už na českém trhu jsou, mohly rozšiřovat sféru svého vlivu, přinesl včera časopis Týden. Podle informací LN se skutečně o takové úpravě podmínek soutěže uvažuje. Měli to prosadit lidé z ministerstva dopravy, řekl LN zdroj blízký vládě. Analytikům se ale něco takového nelíbí. Pokud by totiž licenci pro třetí mobilní síť získala úplně nová firma, mohou ceny za telefonování klesnout. Poté, co se objevily spekulace o úpravě podmínek pro tendr, ztuhl analytikům úsměv.

Firma přítomná ve dvou operátorech, bude mít těžko zájem tlačit ceny dolů, když může využívat síť o takové kapacitě, říká například Vladimír Modrý z ČSOB. Miroslav Singer ze společnosti Expandia je ještě tvrdší: To je to poslední, co by si mohl trh přát. Není to rozumná věc. Co ale může člověk čekat od ministerstva dopravy? Šéf českého telekomunikačního úřadu David Stádník ale tvrdí, že je těžké se podílníků současných operátorů zbavit.

Například můžeme stanovit, že České radiokomunikace se nebudou účastnit výběrového řízení, protože mají podíl v RadioMobilu. Tento důvod lze ještě připustit. Vtip je ale v tom, že jejich akcie vlastní také TeleDenmark. Můžeme vyloučit i tuto společnost, ale stejně víme, že TeleDenmark je pro změnu vlastněna americkou společností Ameritech. Ta se pochopitelně může zúčastnit konkursu přes někoho jiného, řekl Stádník Týdnu. Ministerstvo dopravy a spojů se k věci včera odmítlo vyjádřit.

Zdroj: Lidové noviny 8.7.1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU