Asociace záložen odmítá nařčení z ohrožení vkladů v kampeličkách

15.07.1999 | ,
Domovská stránka


Česká asociace záložen odmítá zprávy o ohrožení většiny vkladů v kampeličkách. "Mohu rozhodně prohlásit, že zveřejněné údaje se nezakládají na pravdě," uvedl prezident České asociace záložen Richard Mandelík pro ČTK. Připustil, že sice nelze vyloučit, že některá družstva mají ekonomické problémy, ale sektor jako celek je podle jeho slov "zdravý".

Sdělovací prostředky přinesly informace, že je ohroženo šest až osm miliard korun z celkem 9,3 miliardy Kč, které jsou u spořitelních družstev uloženy. Podle Mandelíka z celkového počtu zhruba stovky záložen připravuje Úřad pro dohled nad družstevními záložnami zásah proti osmnácti družstvům, jedná se však o "minizáložny, které již delší dobu nevyvíjejí žádnou činnost". Odhaduje, že jejich členové složili maximálně tři milióny korun, z nichž se po zániku záložen většina vrátí.

Od roku 1996 se podle Mandelíkova tvrzení dostaly do vážných potíží pouze tři záložny. Družstevní záložny měly za loňský rok ztrátu 71 miliónů Kč, banky a pojišťovny skončily v propadu 59,4 miliardy Kč, argumentuje Mandelík. Podíl klasifikovaných úvěrů na celkovém objemu úvěrů činí podle něj v případě kampeliček přibližně jedno procento; v bankovním sektoru je přes 300 miliard korun klasifikovaných úvěrů, což představuje zhruba 30 procent z celkového objemu úvěrů.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka