Unie svobody předložila ve sněmovně návrh novely zákona o DPH

15.07.1999 | ,
DANĚ


Vlastní návrh novely zákona o dani z přidané hodnoty (DPH) předložil k projednání Poslanecké sněmovně poslanec Unie svobody Zdeněk Kořistka. Novela zákona, jež je reakcí na vládní návrh zamítnutý před týdnem dolní komorou Parlamentu, má podle Kořistky snížit daňové zatížení podnikatelů. Poslanec to uvádí v prohlášení zaslaném včera ČTK.

"Jelikož vláda ČSSD nepředložila sněmovně požadovanou koncepci reformy a její trendy, je nutno řešit tuto oblast poslaneckými návrhy," uvádí Kořistka v úvodu prohlášení. Návrh podle něj předpokládá možnost vrácení DPH zahraničním fyzickým osobám a snížení daně pro veřejné stravování a ubytování. V neposlední řadě chce Kořistka prosadit vrácení DPH zdravotně postiženým při koupi osobního automobilu.

Kořistka připouští, že vracení daně z přidané hodnoty zahraničním podnikatelům může v počátku znamenat pro státní rozpočet snížení příjmů. Na druhé straně však podle něj vzroste poptávka po domácím zboží, oživí se výroba a podpoří turistický ruch. Převedení daňových sazeb pro stravování a ubytování ze současných 22 procent do pětiprocentního pásma již řadu let očekávají tuzemští podnikatelé. "Tyto daňové úspory lze následně investovat, což přinese zkvalitnění služeb," dodal Kořistka.

Přiznává, že předložená novela zákona o dani z přidané hodnoty neřeší problematiku komplexně. Je to však podle něj cesta jak přijmout zákony, které jsou vyžadovány Evropskou unií. Kořistka nepochybuje o tom, že po parlamentních prázdninách získá pro svůj návrh dostatečný počet hlasů v dolní komoře Parlamentu.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: DANĚ