Nejvzšší soud SR zakázal Druhé obchodní nakládání s akciemi Nafty

22.07.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Nejvyšší soud SR zakázal Druhé obchodní nakládání s akciemi Nafty

Nejvyšší soud SR zakázal Druhé obchodní nakládání s akciemi Nafty

 

Nejvyšší soud Slovenské republiky vydal předběžné opatření, ve kterém zakazuje společnosti Druhá obchodní, která vlastní 45,9 procenta akcií Nafty Gbely, jakékoliv nakládání s akciemi Nafty. ČTK o tom dnes informovala mluvčí slovenského Fondu národního majetku Alžbeta Šimonovičová. FNM se na nejvyšší soud obrátil poté, co Krajský soud v Bratislavě zamítl návrh fondu na blokaci nakládání s akciemi Nafty Gbely.

Návrh spolu i s návrhem vyhlásit neplatnost smlouvy uzavřené za vlády Vladimíra Mečiara mezi FNM a Druhou obchodní podal fond na soud počátkem března letošního roku. Kauza Nafta Gbely se rozpoutala především ve vládní koalici poté, co 22. června majitel společnosti Arad, trnavský podnikatel blízký Mečiarovu Hnutí za demo

kratické Slovensko Vladimír Poór prodal Arad, jenž je 85 procentním vlastníkem Druhé obchodní, americké společnosti Cinergy.

Vládní kabinet Mikuláše Dzurindy viní za to, že se mohly uskutečnit takovéto kroky, vedení FNM, konkrétně prezidenta Ĺudovíta Kaníka a viceprezidenta Ladislava Sklenára. Nejprve vláda žádala jejich odstoupení a nyní je už v parlamentu návrh na jejich odvolání. Souběžně s nimi je zpochybňováno křeslo ministra hospodářství Ĺudovíta Černáka a i generálního ředitele Slovenského plynárenského průmyslu Pavla Kinčeše. Slovenská vláda připravovala vytvoření společného podniku Slovenského plynárenského průmyslu (SPP) a FNM, do něhož měly přejít akcie Nafty Gbely a pak na tu část podniku, kterou by vlastnil fond, měl být vyhlášen mezinárodní tendr.

Vláda odpovědnost za neúspěch při dořešení otázky Nafta Gbely dává jednoznačně na představitele FNM a jejich jednání označuje za neprofesionální. Kaník však argumenty vlády odmítá a za odpovědné přitom označuje ministerstvo hospodářství, které podle něho "působilo velmi silně a velmi aktivně v celé kauze Nafty Trade". Dohodu o prodeji Aradu uzavřel Poór se společností Konsorcium IPB - AII, která je součástí IPB Group. Tato společnost odkoupila Arad ve prospěch americké firmy Cinergy, která sídlí v Cincinatti ve státě Ohio.

 

Zdroj : ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU