ZN: Některá vládní usnesení týkající se FNM odporovala zákonu

26.07.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Fond národního majetku (FNM) musel odmítnout některá vládní usnesení, protože odporovala zákonu. Šlo například o uvolnění půl miliardy korun pro Nadační fond nebo poskytnutí půjčky exportním společnostem. V rozhovoru pro dnešní Zemské noviny a deník Slovo to uvedl člen prezídia FNM Michal Tošovský. Zemanův kabinet zároveň podle Tošovského nese odpovědnost za dlouhodobě nevyhovující stav FNM.
Tošovský zároveň potvrdil, že zvláště v poslední době už přestávají příjmy fondu dostačovat na krytí jeho závazků. Patrné jsou podle něj také snahy kabinetu řešit své finanční problémy na úkor menšinových akcionářů v podnicích se státní účastí. "Úředník FNM přece nemá právo prosazovat v akciových společnostech věci, které mohou být výhodné pro stát, avšak poškodí minoritní vlastníky," dodal.
Vláda podle Tošovského nedala patřičný návrh na doplnění členů dozorčí rady FNM z řad opozice do Sněmovny a ta se na kandidátech neshodla, proto kontrolní orgán fondu nemůže dobře splnit svou úlohu.
Vzhledem k chybějícímu účinnému kontrolnímu mechanismu nad FNM si mohou úředníci do jisté míry dělat co chtějí, uvedl Tošovský. S tím však nesouhlasí tiskový mluvčí fondu Otakar Veverka. "Zodpovídáme se ministerstvu financí a vládě," reagoval.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU