Vláda bude žádat o přechodné období pro nakládání s nemovitostmi

29.07.1999 | ,
DANĚ


Vláda včera schválila poziční dokument ČR pro jednání o vstupu do Evropské unie k oblasti volného pohybu kapitálu. ČR by měla k datu 1. 1. 2003 (referenční datum vstupu do EU) dosáhnout plné harmonizace s předpisy EU v oblasti volného pohybu kapitálu s jednou výjimkou, kterou je nakládání s tuzemskými nemovitostmi. Na včerejší tiskové konferenci v Kolodějích to řekl ministr financí Pavel Mertlík.

Všechny rozhodující oblasti této kapitoly byly podle Mertlíka pokryty liberalizací běžného a kapitálového účtu, která v ČR proběhla v souvislosti s přijetím ČR do OECD v roce 1995. Další součástí tohoto pozičního dokumentu jsou opatření k boji proti praní špinavých peněz a zrušení vkladních knížek na doručitele. "Ani tady ČR nepožaduje žádné výjimky a předpokládá plnou harmonizaci," dodal Mertlík.

O přechodné období bude ČR žádat u nemovitostí. Vláda zhruba před měsícem schválila v časovém horizontu nejméně pěti let po vstupu do EU omezit nabývání tzv. vedlejších bytů (secondary residence) občany EU. Stejně dlouhé přechodné období je navrženo pro blokování zemědělské a lesnické půdy. Motivem přijetí tohoto návrhu je obava z destabilizace trhu s nemovitostmi.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: DANĚ