Dnes se začínají poskytovat malé půjčky pro malé firmy

02.08.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Podniky s počtem zaměstnanců do 50 osob mohou dnešním dnem žádat o zvýhodněné půjčky od 300 tisíc korun do jednoho miliónu korun na modernizaci výroby, nákup know-hov či provozního materiálu. Maximálně čtyřleté úvěry jsou úročené diskontní sazbou ČNB plus jeden procentní bod, což podle aktuálních sazeb znamená úrok sedm procent.

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Karel Špaček uvedl, že zájemci mohou o půjčky žádat v síti Regionálních poradenských a informačních center a Podnikatelských inovačních center. Schvalovat půjčky bude Agentura pro rozvoj podnikání (ARP), která je příspěvkovou organizací MPO.

Na program je vyčleněno 90 miliónů z prostředků Phare. "V případě vyššího zájmu budou prostředky navýšeny o dalších 90 miliónů korun," řekl Špaček. Prostředky Phare se generují ze splacených půjček dřívějších programů, které je možné podle Špačka znova použít. Celkově jde řádově o několik stovek miliónů korun.

Ředitel investiční sekce Evropské komise Stephen Collins uvedl, že vítá podporu malých podniků, jejichž přístup k úvěrům je v České republice omezený. Špaček k tomu dodal, že "úřednická arogance se v zemi projevuje především ve vztahu k malým podnikům".

První půjčky by mohly být podle Luboše Vávry z ARP poskytnuty zhruba do jednoho měsíce od dnešního dne. Celkově Špaček očekává, že by letos mohlo být uspokojeno přibližně 400 žadatelů.

Zdroj: HN 2.8.1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU