NKÚ: Penzijní fondy nevrátily MF státní příspěvky za 196 mil. Kč

04.08.1999 | ,
DŮCHODY A DÁVKY


Celkem 42 penzijních fondů od svého vzniku do 30. září 1998 nevrátilo ministerstvu financí státní příspěvky za 195,9 miliónu korun, které jim byly ve prospěch jednotlivých účastníků poukázány, ale nemohly být vyplaceny. Vyplývá to ze závěrů kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu, kterou má ČTK k dispozici.

Částky nevyplacených státních příspěvků, které si penzijní fondy s vědomím MF ponechaly, jsou například u tří penzijních fondů vyšší než zákonem stanovená minimální hodnota základního jmění - 20 miliónů korun.

Do konce prvního pololetí 1998 byly penzijním fondům poukázány státní příspěvky v objemu zhruba 5,315 miliardy Kč. Kontrole byly podrobeny příspěvky za 2,475 miliardy Kč, zjištěný objem příspěvků, se kterými nebylo nakládáno v souladu s právními předpisy, činil 198,1 miliónu Kč, tedy osm procent.

Mezi nejzávažnější pochybení zjištěné kontrolou patřila i skutečnost, že činnost vyplývající z provozování penzijního připojištění, vykonávaly i obchodní společnosti, které neměly k k provozování penzijního připojištění povolení. Stanovisko ministerstva financí se zatím ČTK nepodařilo získat.

Nedostatečnou právní úpravu poskytování státních příspěvků a jejich vratek do státního rozpočtu a nedostatečný dozor MF nad penzijními fondy kritizoval na včerejší tiskové konferenci prezident NKÚ Lubomír Voleník. Závěry ohledně penzijního připojištění podle Voleníka významně ovlivnily přípravu novely. Jestli je však novela již plně vyhovující, ukáže až čas, dodává NKÚ.

Ministerstvo financí evidovalo na konci prvního čtvrtletí 1,783 miliónu účastníků penzijního připojištění. Státní příspěvky vyplacené účastníkům penzijního připojištění v prvním čtvrtletí letos činily 496 miliónů korun. Majetek všech penzijních fondů představoval k 31. lednu 1999 v pořizovacích cenách 29,25 miliardy korun, v tržních cenách 29,23 miliardy korun.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY