Fúze Kooperativ skončí v srpnu

04.08.1999 | ,
Domovská stránka


Spojení pojišťoven České Kooperativy a Moravskoslezské Kooperativy bude dokončeno koncem srpna letošního roku a nástupnická společnost ponese jméno Kooperativa, pojišťovna, a. s. Na včerejším setkání s novináři to uvedl generální ředitel a předseda představenstva "staronového" subjektu Vladimír Mráz. "Již jsme obdrželi souhlas s fúzí od Ministerstva financí," zdůraznil.

Výhodou spojení, na němž pracuje několik poradenských firem a auditor KPMG, bude podle jeho slov zejména příprava na vysoce konkurenční trh EU a na nový systém povinného ručení. "Klienti budou mít k dispozici více než 170 obchodních míst po celé republice," vysvětlil s tím, že ústav může svým zákazníkům nabídnout služby na úrovni předních evropských pojišťoven i díky svému hlavnímu akcionáři - největší rakouské pojišťovně Wiener Städtische Allgemeine Versicherung. Kooperativa, která v současné době již vystupuje jako jeden subjekt, v souvislosti se spojením také pozměnila své logo.

Zástupci společnosti také včera informovali o vývoji hospodaření - Kooperativa předepsala v prvním pololetí letošního roku pojistné v celkové výši 3,5 miliardy korun. Za celý rok 1999 předpokládá plán firmy předpis ve výši 7,7 miliardy Kč. Loni dosáhla Česká Kooperativa předepsaného pojistného 5,12 miliardy Kč a Moravskoslezská Kooperativa 2,03 miliardy korun.

Tržní podíl Kooperativy se nyní pohybuje kolem 13 procent, přičemž cílovou představou je dosažení více než 20procentního podílu. Základní jmění pojišťovny je 850 miliónů korun a do konce roku bude navýšeno na jednu miliardu korun.

Podle Mráze, který je zároveň prezidentem České asociace pojišťoven, je české pojišťovnictví kvalitní, na druhou stranu však připouští jeho další globalizaci. Na českém trhu budou působit přibližně čtyři velké, finančně velmi silné ústavy či skupiny (mezi ně by měla patřit i sloučená Kooperativa) a určitý počet malých lokálních či specializovaných ústavů. Takový model pojistného trhu je podle něj také ve srovnatelných zemích - například v Rakousku, Belgii či Maďarsku

Zdroj: HN 4.8.1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka