Červenec vyrovnal propad ve výběru spotřebních daní a DPH

04.08.1999 | ,
DANĚ


Po hubených měsících se příjmy stání pokladny v červenci srovnaly s očekávaným plněním. Oživená domácí poptávka pomohla vyrovnat propady v plnění příjmů ze spotřebních daní a daně z přidané hodnoty (DPH). Jediné příjmy, které stále podléhají recesi ekonomiky, jsou daň ze závislé činnosti a pojistné.

"Příjmy z daní právnických osob, DPH a spotřební daně prakticky odpovídají alikvótě," komentoval plnění rozpočtu v červenci náměstek ministra financí Eduard Janota. Jediným problémem zůstává propad příjmů plynoucích z daně ze závislé činnosti a z pojistného. Na výběru pojistného se v červenci nedostávalo přes 10 miliard korun, na dani ze závislé činnosti další tři miliardy korun. Obě rozpočtové položky jsou pod vlivem rostoucí nezaměstnanosti.

"Červenec je obecně daňově silný měsíc," řekl včera HN Janota. V tomto měsíci odvádějí právnické osoby nejen měsíční, ale také čtvrtletní platby DPH. V prvních červencových dnech ještě také přicházely platby z vyúčtování daní z příjmu za loňský rok. Jak však Janota upozornil, srpen bude naopak na inkaso slabší, neboť v tomto měsíci proběhnou vratky DPH.

Také čerpání výdajů bylo v červenci výrazně nižší. Dílem souvisí i s redukcí běžných výdajů, kterou umožňuje nižší inflace, než se kterou se při sestavování rozpočtu počítalo. "Do konce září budou moci resorty utratit pouze 70 procent ročních provozních výdajů," řekl Janota.

Ministerstvo financí zatím nemění odhad rozpočtového deficitu ke konci roku ve výši 48 miliard korun. "Pokud ale resorty přistoupí na vázání výdajů na rozdíl inflace, mohlo by to rozpočtu ušetřit okolo 2,5 miliardy korun," domnívá se Janota.Ty by se podle něj daly buď ušetřit, a pomoci tak snížit očekávaný schodek, nebo použít na problémy, které zadání letošní rozpočtu neřešilo.

Ve čtvrtém čtvrtletí se očekává vyšší výběr prostředků určených na investice. Jak řekl Janota, tyto výdaje by neměly podléhat krácení a Ministerstvo financí předpokládá, že resorty je využijí v plné výši

Zdroj: HN 4.8.1999

Autor článku

 

Články ze sekce: DANĚ