MF: Závěry kontroly NKÚ penzijního připojištění jsou závažné

04.08.1999 | ,
DŮCHODY A DÁVKY


Závěry kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu, která zjistila nedostatky při vracení státních příspěvků penzijních fondů, jsou závažné a ministerstvo financí se jimi intenzivně zabývá. ČTK to dnes řekl mluvčí MF Libor Vacek s tím, že stanovisko by mělo ministerstvo vydat do konce vládních prázdnin, tj. do konce třetího srpnového týdne.

Celkem 42 penzijních fondů od svého vzniku do 30. září 1998 nevrátilo ministerstvu financí státní příspěvky za 195,9 miliónu korun, které jim byly ve prospěch jednotlivých účastníků poukázány, ale nemohly být vyplaceny.

Částky nevyplacených státních příspěvků, které si penzijní fondy s vědomím MF ponechaly, jsou například u tří penzijních fondů vyšší než zákonem stanovená minimální hodnota základního jmění - 20 miliónů korun.

Do konce prvního pololetí 1998 byly penzijním fondům poukázány státní příspěvky v objemu zhruba 5,315 miliardy Kč. Kontrole byly podrobeny příspěvky za 2,475 miliardy Kč, zjištěný objem příspěvků, se kterými nebylo nakládáno v souladu s právními předpisy, činil 198,1 miliónu Kč, tedy osm procent.

Mezi nejzávažnější pochybení zjištěné kontrolou patřila i skutečnost, že činnost vyplývající z provozování penzijního připojištění, vykonávaly i obchodní společnosti, které neměly k k provozování penzijního připojištění povolení.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY