Fondy nemají uměle snižovat deficit

06.08.1999 | ,
Domovská stránka


Fondy nemají uměle snižovat deficit

Fondy nemají uměle snižovat deficit

Vlády jsou navrhované fondy bydlení a dopravy nevzniknou proto , aby uměle snížily deficit státního rozpočtu . " Je možné , že k něčemu takovému dojde , ale není to smyslem opatření , " řekl včera HN ministr financí Pavel Mertlík . Oba státní fondy budou sice stát mimo vládní rozpočet , budou ale částí veřejných financí .

Vláda byla po zveřejnění zamýšlených parametrů příštího rozpočtu kritizována , že vyvedením některých investičních výdajů snižuje rozpočtový schodek na 38,9 mld. Kč . " Vzniklé fondy rozpočtu neuleví ," ujistil náměstek ministra

financí Eduard Janota . Spolu s výdaji ,které se z rozpočtu vyvedou , bude také část dnešních rozpočtových příjmů směřovat do fondů .

Výtky sklidil kabinet také za to , že buduje fondy stojící i mimo rozpočet

podobné transformačním institucím. Analytici také zdůrazňovali , že zřízení fondů je sice legitimním krokem vlády , ale do systému veřejných financí to nepřinese dodatečné peníze . Naopak hrozí vysoká závislost na penězích z FNM . Paragrafové znění zákona fondu bydlení Ministerstvo pro místní rozvoj připravuje . Definitivní verzi by měla vláda obdržet do 30. Září . Paragrafové znění zákona dopravy je hotovo a bylo již předáno vládě . Do konce roku by měl Parlament obě vládní předlohy projednat tak , aby fondy mohly vzniknout k 1 .lednu roku 2000 .

Zdroj : HN

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka