Analytici si netroufají odhadnout, zda ekonomika přežije zatmění

09.08.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Efekt zatmění Slunce na českou ekonomiku nelze přeceňovat, tvrdí analytici oslovení ČTK. Druhým dechem však vypočítávají blížící se rizika od pádu akcií a koruny, intervencí České národní banky "páchaných pod rouškou tmy" po drastické udušení prvních známek oživení domácího hospodářství.

"Nevděčná příroda maří první náznaky oživení, střední Evropu zasáhne zatmění Slunce," stýská si Ivo Nejdl z Raiffeisenbank. "V prosinci se dozvíme, předpovídá, že pokles HDP o jedno procento byl ovlivněn slabými výnosy v zemědělství, menší dojivostí kravek, útěkem Ukrajinců ze staveb zpět na Zakarpatí a lenivostí domácí populace v den zatmění", uvedl.

"V okamžiku zatmění poklesnou úrokové sazby na nulu a v důsledku toho vyskočí český na německou úroveň. V postupu nahoru mu pomůže také zvýšená přitažlivost Luny," zasnil se Vladimír Kreidl z Patria Finance. Bohužel, celý jev bude trvat jen dvě minuty. "Pak se zase vrátíme tam, kam patříme ...," vystřízlivěl vzápětí. Proto nelze očekávat jakýkoli dopad na inflaci a Česká národní banka zůstane klidná.

Tím už si není tak jistý Petr Zahradník z Conseq Finance. "Období útlumu a snížených objemů na trhu známých už z doby loňského triumfu hokejistů v Naganu je samozřejmě možné využít k vychýlení ceny," varuje. Takže jedenáctého dopoledne bude mít ČNB dobrou šanci provést relativně užitečnou devizovou intervenci při relativně malém objemu stažených deviz.

"Dealeři, pokud v Praze nějací zůstanou, budou namísto provádění spekulací proti kursu koruny s netrpělivým výrazem v obličeji očekávat správnou chvíli, aby v okamžiku vytáhli fantastické megabrýle a vyrazili na Petřín," přidal se k této teorii Nejdl. Trošku jinak si středeční vývoj představuje Richard Podpiera z Atlantik FT. "Podle analýzy časových řad by se zatmění Slunce mělo projevit oslabením koruny o 0,15 procenta, pokud ovšem nebude nad Prahou zataženo," spekuloval s tím, že bude-li zamračeno, koruna samozřejmě posílí.

Své si užijí i akciové trhy, jak vyplývá z odpovědi Martina Čiháka z Komerční banky. "Pokud by po zatmění Slunce došlo ke konci světa, pak by účinky na ceny mohly být dramatické - pád na nulu," řekl s tím, že osobně ale nic takového neočekává. ČTK se bohužel nepodařilo získat upřesnění, měl-li na mysli konec světa či následný kolaps akciových titulů.

Chladnou hlavu si nezachoval ani Pavel Sobíšek z Bank Austria Creditanstalt. "Bezpochyby již nyní si mne ruce ČEZ a celá energetická soustava, neboť zvýší své výkony z důvodu nutnosti svítit i během dne." A nejen to, dodal, kvůli nutným léčení zraku stoupnou i výkony zdravotních pojišťoven. Kdo je zaplatí? "V tom už máme letitou praxi - rozdíl se prostě přičte ke skrytému dluhu," straší.

A co obchodní bilance, ta zůstane nedotčena? Ale kdepak, odpověděl Čihák. Účinek zatmění na českou bilanci služeb bude negativní, tvrdí. "Do zahraničí vyrazí v této souvislosti desetitisíce lidí. Vzhledem k tomu, že jde o krátkodobé pobyty, těžko můžeme čekat, že v cizině utratí větší částky než několik desítek miliónů Kč."

Závěrem nejmenovaný analytik připomněl, že v Egyptě využili kněží zatmění k zastrašení lidu a pod hrozbou, že jim bůh vezme Slunce, je nutili k poslušnosti. "Sociálně demokratická vláda by toho mohla využít v souvislosti s nárůstem popularity komunistů."

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU