Kdo se bojí kampeliček

13.08.1999 | ,
Domovská stránka


V poslední době se objevila řada spekulací o bezpečnosti vkladů v družstevních záložnách. Zakládající se na pravdě, nebo se jedná pouze o fámy?

Odpověď na otázku, nakolik jsou záložny rizikovým způsobem ukládání peněz, nemůže výt jednoznačná. Musí totiž vycházet z finančního zdraví každé záložny, mezi kterými pochopitelně budou existovat rozdíly. Obecně lze konstatovat, že záložny jsou v současné době více rizikovější než banky. Plyne to z malého objemu vkladů u nich uložených, limitu, na který jsou tyto vklady pojištěny ( 80 % procent, maximálně 100 tisíc korun ), z omezeného okruhu příležitostí, do kterých mohou získané prostředky investovat, i z pravomocí a vybavení státního dozoru, jež jsou ve srovnání s bankovním dohledem centrální banky omezenější

Podezření si některé záložny vysloužily zejména neobvykle vysokými úrokovými mírami z vkladů, kdy například u vkladů na 1 rok nabízejí úroky přes 15 %. Rozumně uvažující občany nutně napadne otázka, jak si mohou záložny na tyto úroky vydělat, když bankovní úroky jsou zhruba o 10% nižší. Ke srovnání,, že záložny se chovají podobně jako v minulosti třeba některé investiční společnosti a fondy, které rovněž nabízely vysoké hodnocení a později zkrachovaly, je jen krůček.

Nelze však paušálně tvrdit, že záložny vyšších úrokových měr než banky nemohou dosáhnout.

Základní údaje o družstevních záložnách ( jako celku k 13.7.1999)

Počet družstevních záložen

108

Počet členů

87 927

Členské podíly ( v mil. Kč)

108,080

Výše vkladů (v mld. Kč )

7,888

Poskytnuté úvěry ( v mld. Kč )

3,676

Bilanční suma ( v mld. )

7,995

Výnosy ( v mil. Kč )

143,018

Náklady

( v mil. Kč )

246,696

Hospodářský výsledek ( v mil. Kč )

78,678

Legislativní změny

Česká asociace záložen se letos rozhodla reagovat na vývoj peněžního družstevnictví a předložila nový zákon, který počítá se vznikem "banky záložen", přelicencováním existujících družstev a dalšími opatřeními

Nakonec ale zvítězila varianta novely stávajícího předpisu. I ta zavádí licence včetně přelicencování dosavadních družstev, stanoví povinnost sestavovat konsolidovanou účetní závěrku, má-li záložna podíl v dceřiné osobě, dává úřadu pravomoce vydávat opatření vztahující se ke kapitálově přiměřenosti či úvěrové angažovanosti záložen . Novela má být předložena jako poslanecký návrh, vláda však v zásadě s jejím pojetím souhlasí.

 

Zdroj: Ekonom 32 12.- 18. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka