FNM by letos mohl skončit s vyrovnanou bilancí

16.08.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Vyrovnanou bilancí by mohlo při absenci neplánovaných výdajů díky úspěšné privatizaci Československé obchodní banky (ČSOB) skončit hospodaření Fondu národního majetku (FNM) za letošní rok. Vyplývá to z rozhovoru výkonného předsedy fondu Michala Hrubého pro dnešní Právo.
"Díky úspěšné privatizaci ČSOB vycházejí naše odhady o něco pozitivněji, než tomu bylo na začátku roku. FNM by mohl skončit vyrovnanou bilancí. Pokud by však měl hradit další neplánované náklady, spojené s revitalizací, skončil by se ztrátou," uvedl v rozhovoru Hrubý.
Z privatizace ČSOB Fond národního majetku podle Hrubého po odečtení podílu ve výši 5,8 procenta, připadajícího na podporu sociálních fondů, dostane 18,07 miliardy Kč. Zároveň však bude tyto prostředky směrovat na náhradu ekologických škod, část z nich dostane Konsolidační banka, Česká inkasní a také Všeobecná zdravotní pojišťovna. FNM z takto získaných prostředků také zaplatí účast fondu na navýšení základního jmění České pojišťovny.
Její privatizaci hodlá FNM podle jeho výkonného předsedy společně s mnoha dalšími společnostmi brzy dokončit. O jaké další firmy se bude jednat, však Hrubý zatím odmítl sdělit vzhledem k tomu, že dosud nepadlo konečné rozhodnutí. "Po dohodě s premiérem Milošem Zemanem připravujeme pro vládu návrh, jak výrazně urychlit privatizaci. Prezídiu FNM byl tento návrh již předložen a v současné době ho projednává, ale konečné rozhodnutí ještě nepadlo. Nemohu proto uvést konkrétní firmy, ale počítáme s prodejem podílu mnoha významných společností, jako jsou například doly a chemické společnosti. Nejde jen o menšinové podíly, ale i o prodej majority. Chceme také dokončit privatizaci České pojišťovny," uvedl v rozhovoru pro dnešní Právo výkonný předseda FNM Michal Hrubý.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU