1. DZ vložila zisk do rezervního fondu a chystá změnu stanov

16.08.1999 | ,
Domovská stránka


Zisky 1. Družstevní záložny Ostrava (1. DZ) za rok 1997 ve výši 1,4 miliónu korun a za rok 1998 ve výši 358 tisíc korun budou vloženy do rezervního fondu družstva. Rozhodla o tom výroční členská schůze této největší tuzemské kampeličky. Schválila také výroční členskou zprávu a účetní závěrku za rok 1998.
Podle místopředsedy představenstva 1. DZ Miroslava Kalinského se připravuje změna stanov záložny. Ty musí být v souladu s novelizací zákona o spořitelních a úvěrních družstvech, která vstoupí v platnost v roce 2000. Zpracovaný návrh na změnu stanov předloží Kalinský na příští členské schůzi.
"Navíc jsem navrhl změnit stanovy záložny tak, aby každý člen družstva mohl volit statutární orgány záložny, tedy představenstvo a kontrolní a úvěrovou komisi," řekl Kalinský s tím, že to znamená přímé volby, tedy naprostou demokracii v družstevnictví.
1. DZ vznikla v roce 1996 jako první spořitelní družstvo v ČR. Záložna k 31. červenci evidovala 24.212 členů, jejichž vklady dosahovaly tří miliard korun. Jak tvrdí mluvčí záložny David Soukup, jednotlivé vklady má 1. DZ jako jediná kampelička v ČR pojištěny do výše 0,5 miliónu korun. V ČR nyní působí téměř sto spořitelních a úvěrových družstev, která sdružují více než 90.000 členů a spravují vklady téměř deset miliard korun.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka