Mertlík:Privatizace ČS skončí v březnu, KB v polovině roku 2000

23.08.1999 | ,
Domovská stránka


Termín dokončit privatizaci bank do konce roku 2000, ke kterému se vláda zavázala v programovém prohlášení vlády, bude splněn. "Doufáme, že privatizace České spořitelny bude dokončena v březnu příštího roku, privatizace Komerční banky pak bude dokončena o něco později, ale rozhodně do poloviny příštího roku," řekl na páteční tiskové konferenci ČSSD ministr financí Pavel Mertlík.

Informační memorandum o České spořitelně bylo rozesláno právě v pátek všem potenciálním zájemcům o její privatizaci. Na prodej Komerční banky prozatím vyšel inzerát. Za další prioritní úkoly považuje Mertlík zejména provedení strukturálních reforem a privatizaci telekomunikačního a energetického trhu.

"Sliby v programovém prohlášení vlády připravit telekomunikační a energetický zákon do konce roku budou na úrovni vlády splněny," dodal Mertlík s tím, že spolu s liberalizačními normami umožní další přizpůsobení ČR tržní ekonomice a v konečném stupni integraci do Evropské unie.

Mertlík se dále vyjádřil k návrhu prezídia Fondu národního majetku obsahující seznam asi deseti společností, kde má stát významný nadpoloviční podíl a které by měly být do roku až roku a půl privatizovány. "Nevěřím tomu, že ten seznam zůstane stejný až projde vládou, ale budu se zasahovat o to, aby šlo zhruba o tento počet," poznamenal.

Podle něj však může být rozumné ponechat třeba v ČSA třetinový podíl v rukou státu. To však návrh nevylučuje, ten pouze říká, že tyto podniky by měly jít do privatizace. Není určena konkrétní technika privatizace či to, kolik toho státu zůstane, dodal.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka