Ministerstvo zdravotnictví je schopno omezit svůj rozpočet

25.08.1999 | ,
POJIŠTĚNÍ


Snížení finančních prostředků ministerstvu zdravotnictví, jak to požaduje ministerstvo financí v návrhu státního rozpočtu na rok 2000, zdravotnictví neohrozí, řekl včera novinářům ministr zdravotnictví Ivan David. Dodal, že ministerstvo připravuje svůj záměr jak v kapitálových výdajích, kam patří investice, tak v nekapitálových výdajích, a se snížením financí je schopno se vyrovnat.

Ministerstvo předpokládá, že v roce 2000 vynaloží méně peněz na investice, protože řada staveb spěje ke konci. V investičních akcích počítá ministerstvo především s rekonstrukcemi zdravotnických zařízení a snaží se snížit rozestavěnost. Výstavbu nové nemocnice plánuje pouze v Domažlicích, protože současná je v takovém stavu, že rekonstrukce by byla příliš nákladná. Rozšířena by měla být také nemocnice ve Svitavách.

Ušetřit by se podle ministra mohlo i slučováním některých institucí. Jako příklad David uvedl jednání o sloučení Ústavu radiační onkologie s Fakultní nemocnicí Bulovka, v jejímž areálu ústav sídlí.

Naopak více prostředků by mělo plynout na vědu a výzkum, uvedl ministr. Ministerstvo zdravotnictví spravuje kapitolu, která tvoří 4,5 procenta státního rozpočtu. Letos mělo ministerstvo k dispozici 5,8 miliardy korun.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ