Nemocnice dluží státu 32 miliónů Kč

24.08.1999 | ,
POJIŠTĚNÍ


Ministerstvo financí předá finančním úřadům podklady, podle kterých by měly vyměřit šestnácti územním nemocnicím penále za nesplácení státní návratné finanční výpomoci z roku 1995. Dohromady dluží státu 32 miliónů korun. Některé z nich s úhradou vůbec nezačaly. Současně bude ministerstvo zítra informovat vládu, kdo půjčené peníze vrátil a kdo nikoli. Klausův kabinet státní návratnou výpomoc před čtyřmi roky schválil v celkové výši 400 miliónů korun. Byla rozdělena mezi 81 zařízení.

"V červnu byl termín poslední splátky, během července pak dodatečně svůj dluh uhradily ještě dvě nemocnice," řekla HN Jarmila Fuchsová, ředitelka odboru Ministerstva financí. Původně měly okresní nemocnice úvěr vrátit do konce června 1997. Půjčku však nesplácely, proto v témže roce přijala Klausova vláda usnesení, na jehož základě byl pro nemocnice stanoven jednotný splátkový režim.

Milióny pro okresní nemocnice nebyly však jedinými penězi, které v roce 1995 směřovaly v resortu do lůžkových zařízení. Téměř třicítka ministerských nemocnic si vzala státem garantovaný úvěr v celkové výši 540 miliónů korun u Konsolidační banky s tím, že jim úroky byly hrazeny - z rozhodnutí vlády - ve výši pevné sazby ze státního rozpočtu. "Tyto nemocnice jsou disciplinované, všechny už půjčku splatily," dodala Fuchsová.

Zdroj: HN 24.8.1999

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ