LOK protestuje proti snižování výdajů na zdravotnictví

25.08.1999 | ,
POJIŠTĚNÍ


Lékařský odborový klub (LOK) důrazně protestuje proti dalšímu snižování výdajů na zdravotnictví. Krácení rozpočtu pro příští rok, které podle předsedy klubu Milana Kubka připraví zdravotnictví o zhruba jednu miliardu korun, postihne zdravotníky i pacienty.

Kubek dnes ČTK řekl, že prostředky, které do zdravotnictví plynou z hrubého domácího produktu, se každoročně snižují: zatímco v roce 1995 připadlo na výdaje do zdravotnictví 7,46 procenta hrubého domácího produktu, loni to bylo jen sedm procent. Uvedl, že prostředky na investice budou muset zdravotnická zařízení čerpat z peněz určených na léčení pacientů a na mzdy zaměstnanců.

LOK je šokován postojem ministra zdravotnictví Ivana Davida, který neprotestuje proti snižování rozpočtových výdajů na zdravotnictví a neobhajuje zájmy svého resortu, řekl Kubek. Klub proto na ministra apeluje, aby přehodnotil svůj záměr omezit výdaje na zdravotnictví, které je zmítáno vleklou finanční krizí, dodal.

Ministr zdravotnictví je přesvědčen, že jeho resort se dokáže s navrhovanými škrty vyrovnat. Úspory očekává zejména v oblasti investic. Odmítl však uvést, o kolik procent by se měla částka určená pro tuto kapitolu snížit. Letos státní rozpočet poskytl zdravotnictví 5,8 miliardy korun, což představuje jen necelých pět procent veškerých výdajů na zdravotnictví, které je financováno především prostřednictvím zdravotních pojišťoven.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ