Mentlík: Privatizaci ČS lze do konce března 2000 stihnout

25.08.1999 | ,
Domovská stránka


Prodej státního podílu v České spořitelně lze dokončit v termínu daném vládou, který místopředseda vlády a ministr financí Pavel Mertlík minulý týden odhadl na konec března 2000. Na dnešní tiskové konferenci to řekl člen představenstva ČS Roman Mentlík.

"Doufáme, že privatizace ČS bude dokončena v březnu příštího roku, privatizace Komerční banky bude dokončena o něco později, ale rozhodně do poloviny příštího roku," oznámil tehdy Mertlík. Případná pomoc státu s očištěním úvěrového portfolia by pozici ČS před privatizací výrazně vylepšila. Hlavní hodnota ústavu je ale v pobočkové síti, pozici v oblasti primárních depozit, databázi klientů apod., poznamenal dnes Mentlík.

ČS nyní plní všechny ukazatele dané centrální bankou, kapitálová přiměřenost byla na konci července 8,9 procenta. Informační memorandum o ČS bylo rozesláno všem potenciálním zájemcům o privatizaci 20. srpna. Potenciálních investorů je více než sedm, nezávazné nabídky by měli zaslat do poloviny září.

Mezi nejvážnější zájemce se zatím řadí Erste Bank Sparkassen, Česká pojišťovna, hovoří se i o ABN Amro, ING Bank, HSBC Midland, HypoVereinsbank, Société Générale a švýcarské pojišťovně Zürich. Součástí memoranda nebyly varianty řešení špatných úvěrů. Potenciální investoři dají na základě memoranda nabídky, kolik by dali za spořitelnu tak, jak je, a kolik po případné restrukturalizaci aktiv. Vláda rozhodne o případném čištění portfolia špatných úvěrů až poté.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka