Poslanci hodlají novelizovat zákon o dani z přidané hodnoty

25.08.1999 | ,
DANĚ


Upřesnit podmínky pro vracení daně z přidané hodnoty diplomatům a dalším osobám, které požívají výsad a imunit podle mezinárodních smluv, si klade za cíl poslanecký návrh novely zákona o dani z přidané hodnoty. Předloha, kterou v těchto dnech obdržela Poslanecká sněmovna, by také v některých případech měla umožnit vracení daně jednotkám NATO při pobytu v tuzemsku.

Vracení daně z přidané hodnoty by se tedy podle autorů předlohy mělo týkat příslušníků diplomatických misí a konzulárních úřadů a mezinárodních organizací požívajících výsad a imunit. Osobě požívající výsady nebo imunitu bude vrácena daň zaplacená v cenách zboží a služeb, pokud je tato cena včetně daně vyšší než tisíc korun.

Daň z přidané hodnoty by se ovšem měla vracet i ozbrojeným silám cizích států, které nakoupí vybrané druhy zboží a staveb na území ČR. Podmínkou nároku na návrat příslušné daně je souhlas Parlamentu s mezinárodní smlouvou, která pobyt vojsk a personálu umožňuje. Daň by se příslušníkům cizích ozbrojených složek měla mimo jiné vracet v případě nákupu movitého majetku a staveb pořízených v rámci bezpečnostních investic NATO.

Navrhované změny budou podle předkladatelů znamenat snížení příjmů státního rozpočtu asi o dvě miliardy korun. Předloha v případě přijetí nabyde účinnosti 1. ledna 2000.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: DANĚ