Nedoplatky v červenci klesly

26.08.1999 | ,
DANĚ


Zúčtovací systém zapříčinil prudké snížení fiskálních dluhů

Výše daňových nedoplatků se zdá hrozivá, nicméně ČR v této oblasti nijak nevybočuje z průměru EU.

Celkové daňové nedoplatky v ČR k poslednímu červenci letošního roku dosáhly výše 89,3 miliardy korun, což proti konci června znamená pokles o přibližně pět miliard. Z celkové sumy fiskálních dluhů právnických i fyzických osob na staré nedoplatky (do zavedení nové soustavy daní) připadá ke konci sedmého měsíce 12,4 miliardy Kč, na nové nedoplatky 76,9 miliardy Kč, uvedla včera pro HN Jana Vargová z tiskového oddělení Ministerstva financí (MF).

Výrazný meziměsíční pokles nedoplatků má podle Vargové na svědomí zejména systém zúčtování, a to mnohem více než zvýšená platební kázeň poplatníků. Splatnost některých daní z příjmů totiž končí posledního června, kdy mnozí z nich odešlou peníze na účty finančních úřadů. Převod se však projeví až v prvních červencových dnech a tyto prostředky jsou vedeny jako červnové nedoplatky. Stejná situace nastala i letos, kdy dluhy z nových daní díky systému zúčtování poklesly o více než pět miliard Kč. "Tento trend se objevuje každý rok," uvedla Vargová.

Zajímavé je i meziroční srovnání výše fiskálních dluhů. Oproti loňskému červenci jejich objem narostl o 12 miliard korun. Tato skutečnost sice vypadá hrozivě, ale podle odborníků se ČR v tomto směru mezi ostatními státy Evropy nijak nevymyká. "Podíl nedoplatků na vybraných daních se u nás pohybuje na úrovni průměru EU," zdůraznil pro HN finanční expert Unie svobody Michal Frankl.

Zdroj: HN 26.8.1999

Autor článku

 

Články ze sekce: DANĚ